Imovina niške Tvrđave još pre dve godine prešla u ruke republike?

– Imovina niške Tvrđave, simbola Niša pre dve godine „prešla“ je u ruke republike tako da imamo problema za dobijanje dozvole radi realizacije nekih projekata ili manjih radova, rekao je za „Građanin“ danas Branislav Jocić, direktor Direkcije za izgradnju grada. Ovaj odgovor smo dobili, istražujući ko je nadležan za neke nedostatke koje se mogu uočiti ovih dana u Tvrđavi.

nis-tvrdjava

Dobro je poznato da je niška Tvrđava kulturno – istorijsko blago koje malo ko ima, ali ni jedna vlast od ovog specifičnog parka prirode i istorijskog nasleđa nije napravila turističku atrakciju, uprkos velikom broju turista koji dolazi u nju.

tvrdjava-asfalt
Dobar primer – asfaltirana staza

Prema Jocićevim rečima kako je sada imovina u rukama republike, može se izvući zaključak da će još teže biti da se Tvrđava „otvori“ za turiste. Prolazeći Tvrđavom uočavamo i dobre i loše primere na očuvanju simbola Niša, ali je nesumnjivo potrebno više brige. Dobar primer je da se napokon asfaltirala staza koja vodi ka platou gde se često održavaju koncerti(iza Galerije 77), a loš primer je da je kod zapadne barutane nestala tabla sa natpisom i objašnjenjem šta predstavlja ovaj objekat.

Tvrdjava-nestala-tabla
Loš primer – nestala tabla

Ipak, kako nezvanično saznajemo u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu, pre dve godine se nije dogodilo ništa što bi trebalo da „uzbuni“ Nišlije.

– Od 1979. godine se ništa značajnije u zakonu nije menjalo po pitanju imovine. Zavod brine o spomenicima u Tvrđavi, a Uprava za imovinu o gradskoj imovini. Preduzeća pak po nalogu Direksije za izgradnju grada obavljaju neke poslove. Tvrđava je spomenik od posebnog značaja kao i što je ranije bilo pa zato oko nekih radova, moramo da dobijemo saglasnost republičkih institucija-saopšteno nam je u Zavodu.

Same kontradiktornosti u ovim izjavama govore da se nešto ubrzo mora učiniti jer mešanje nadležnosti izgleda da nije pravo rešenje.

gradjanin.rs

4 Comments

  1. Nekoliko stvari je sporno ovde. Kako je moguće da se u kulturnom dobru od posebnog značaja menja originalni izgled unutrašnjosti? Asfaltiran put sa slike je primer kako se NE SME da radi.
    Nikom nije smetalo kada je hamam iz 18.veka pretvoren u restoran? Tada su demokrate bile na vlasti. Kome sada zakupci lokala plaćaju zakup – Nišu ili Beogradu?

  2. Alo ,Jociću,alo ,Perišići,Slavkovići,M.Iliçi,o čemu se ovde radi- kako godinama ćutite i dozvoljavate da Tvrdjavom upravlja Bgd.-bezmudaśi ste vi najobičniji- POLTRONI !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *