In memoriam: Odlazak gospodara montaže, Ivana Nikolića!

Ode bata Ivča! Nebeski montažer na nebu otvara nebesku produkciju, iskrenim rečima mi se na prvi dan Uskrsa javio snimatelj Srđan Marjanović, jedan od najbližih prijatelja gospodara montaže Ivana Nikolića, koji nas je tako rano napustio u svojoj 44. godini.

Ivan Nikolić

Palilulac po rođenju!Trošarinac u duši! Partizanovac u srcu! Nišlija pre svega! Za mnoge najjači montažer u gradu, a često malo u šali, a malo u zbilji i najjači frajer u gradu. Borac za pravu demokratiju, učesnik protesta 1996. godine kada je Niš pokazao svoj gradski identitet. Istančanog muzičkog ukusa. Ljubitelj Chamical Brothers, Prodigy, Public Enemy, Rage against the machine i verni fan kultne Discipline kičme i pomalo zaboravljenih Boye.

Uvek u starkama, ljubitelj sukane pitice kod „Srbijanke“ skoro uvek naoružan osmehom na koji niko nije ostajao imun. Pokretač, idejni tvorac brojnih emisija, a neretko i učesnik nekih, dugogodišnji montažer RTV Belle amie.

Najjači montažer u gradu mi je pomogao pre više godina da na RTV Belle amie krene kulturni magazin „Apostrof“, da ga idejno i vizuelno finaliziram, da prilozi budu obojeni urbanim bojama, a da mi sati montaže sa njim prođu nekad lagano, nekad burno,ali nikad dosadno. Što bi on rekao: „ Mi Nikolići smo mnogo jaki, ali prvo da popijemo kafu, pa da se radi“! Često bi te montaže počinjale i našom internom himnom „Laki je malo nervozan“ od Noise destruction. Pamtim i pamtiću. Ivča je jedan. A pamte i drugi…


Počeli smo pre 9 godina, stvorili emisuju “Ceo dan”, dugo radili, bilo je i svađa i sukoba. Pamtim sate i sate montaže na beti, mnogo uloženog truda, dosta godina je to trajalo. Emisija “Ceo dan” je njegova koliko i moja. Najluđe i najemotivnije stvorenje. Da citiram Šejn od Haustora „Ja cijeli zivot sanjam kako odlazim niz rijeku…“ Moje „bejbe“, ne verujem još!

Ana Milenković, autor emisije “Ceo dan” RTV Belle amie


Bio je deo ekipe “Posetioca” skoro od samog pocetka od 2007 godine i aktivno je učestvovao nekoliko godina, prvo kao montažer,a onda i kao akter u pojedinim ulogama. Posebno su zapažene njegove role ministra na rubu samoubistva,kontrolora Niš-ekspresa, kolege mašinovođe koji želi da se ubije jer je voz stigao na vreme i malog Baneta u skeču „sve za pare“ kojim smo parodirali emisiju “Sve za ljubav”. Kako je teško reći bio je ,ali ipak teška srca moram reći bio je dobar momak, kreativan i svoj , istancanog muzičkog i filmskog ukusa .Bio je odličan montažer, ali najvažnije od svega bio je dobar prijatelj i dobar otac.Nedostatak je veliki ,ogroman, ali što bi rekao neprolazni Mika Antić

„Аko ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem. Na ovu zemlju sam svratio da tinamignem malo. Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag.I zato: ne budi tužan. Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast i čudno drag. Noću,kad gledaš u nebo,i ti namigni meni.Neka to bude tajna.Uprkos danima sivim kad vidiš neku kometu da nebo zarumeni, upamti: to ja još uvek šašav letim, i živim…“

Milan Cvetanović, autor emisije “Posetioci”, RTV Belle amie


Niš je izgubio sjajnog montažera Ivana Nikolića, a sadašnje I bivše kolege RTV Belle amie velikog prijatelja, druga I profesionalca. Ivan Nikolić će biti sahranjen u sredu 19. aprila u 12,30h na niškom Novom groblju.

Pripremila novinarka Miljana Nikolić i prijatelji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *