In memoriam: Preminuo Ljubomir Žunić – legenda „Radio Niša“

U Nišu je, u utorak, 12. februara 2019. godine, u svojoj 96. godini, preminuo Ljubomir Žunić(1923–2019), novinar u penziji.

Ljubomir Žunić

Ljubomir Žunić rođen je 22. oktobra 1923. godine u graničarskoj porodici, u selu Brankovci, kod Bosilegrada, na granici prema Bugarskoj. Otac Zdravko Žunić, inače Zlatiborac, tu je službovao, i oženio se, posle povratka iz Albanije, tj. nakon Prvog svetskog rata.

Ljubomir je odrastao u Vranju, gde je učio osnovnu školu, a učiteljsku školu započeo je u Vranju, pa, u vreme okupacije, nastavio u Aleksincu i završio u Skoplju. Završio je novinarske vojne škole i kurseve, a potom diplomirao na Pravnom fakultetu u Nišu.

Sticajem okolnosti, nije postao učitelj, već profesionalni novinar. Iz rata je izašao kao oficir, a radio je najpre kao vojni, pa onda, pošto je napustio vojnu službu, kao „civilni“ novinar. Radio je u listu Niške vojne oblasti Za pobedu, pa bio dopisnik Borbe iz Šapca, a potom iz Niša. Od 1954. stalno je nastanjen u Nišu, gde radi kao dopisnik Borbe za jugoistočnu Srbiju, a onda i kao novinar, urednik i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Radio Niša, gde je bio i zapaženi reporter i komentator – sve do penzionisanja 1983.

Ljubomir Žunić spada u red kulturnih radnika koji su pokrenuli jedan deo kulturnog života u Podrinju i u Nišu; inicijator je formiranja prvog literarnog kluba u Nišu posle Drugog svetskog rata – Radivoj Koparec (1948), koji je posle godinu dana prerastao u Književno društvo Nestor Žučni; kao potpredsednik Kulturno-prosvetne zajednice bio je jedan od pokretača akcije Susreti sela; bio je jedan od osnivača časopisa Naš put i član redakcije časopisa Gledišta.

Još od srednjoškolskih dana pisao je stihove i priče, koje je objavljivao u raznim listovima i časopisima. Priče, rasute po ovim glasilima, nikada nije sabrao u zbirku, a pesme, one koje je pronašao u tim listovima i časopisima, sabrao je u „pretežno boračko-patriotski usmerenu zbirku“ Godine herojstva i tuge (Niš: Udruženje pisaca „Čegar“ Niš, 2013), kojoj je dodao i novije stihove intimističke lirike. Inače, sam je napisao da se pre svega „ogledao kao literata u sudbonosnom razdoblju naše novije istorije – borbi za slobodu, mir i socijalnu pravdu“.

Sahrana Ljubomira Žunića obaviće se u petak, 15. februara 2019. godine, na Novom groblju u Nišu, u 12:30 časova.

V. Petković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *