In memoriam: Preminuo profesor Goran Đorđević

Prof. dr Goran S. Đorđević, redovni profesor Elektronskog fakulteta u Nišu i pomoćnik gradonačelnika Niša za oblast naprednih tehnologija preminuo je juče u 55. godini.

Prof. dr Goran S. Đorđević rođen je u Nišu 1963. godine. Osnovnu školu „21. maj“ i Gimnaziju „Bora Stanković“ završio je u Nišu, kao nosilac Vukove diplome. Bio je i rezervni oficir za radarsko osmatranje i navođenje od 1983. godine.

Elektronski fakultet upisao je 1983. godine, a završio 1988. godine, kao najbolji i prvodiplomirani student u generaciji i nosilac Srebrne značke Univerziteta u Nišu. Magistrirao je 1992. godine, a doktorirao 1995. godine na Elektronskom fakultetu u Nišu u oblasti Robotike. Od 1988. godine radio je na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde je izabran u zvanje redovnog profesora 2006. godine.

Osnovao je i rukovodio Laboratorijom za robotiku i automatizaciju, jednom od vodećih laboratorija u ovoj oblasti u regionu. Tokom svoje bogate akademske karijere držao je nastavu iz brojnih predmeta u oblasti robotike, mehatronike i automatskog upravljanja na svim nivoima studija, a obavljao je i dužnost šefa katedre za Automatiku na Elektronskom fakultetu. Kao gostujući profesor držao je nastavu i na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Kao autor objavio je dva udžbenika i više od 100 naučnih radova.

Tokom radnog veka svoja stručna usavršavanja imao je na eminentnijim institutima i univerzitetima u inostranstvu, Johns Hopkins School of Biomedical Engineering u SAD – 3 godine, i Fraunhofer IPK Berlin u Nemačkoj – 2 godine. Tokom svoje karijere ostvario je uspešnu saradnju sa brojnim partnerima, kako u akademskoj zajednici tako i u industriji, u zemlji i inostranstvu: Nemačka, Švajcarske i SAD. Inicirao je i realizovao kao rukovodilac više od deset projekata u okviru međunarodne saradnje, kao i veći broj nacionalnih projekata.

Posebno se isticao ličnom preduzimljivošću i velikom radnom energijom, kao i primenom naučnih dostignuća u kreiranju inovativnih rešenja u industriji u saradnji sa brojnim domaćim i stranim kompanijama. Promovisao je dostignuća mladih istraživača i jačao njihove preduzetničke sposobnosti na početku njihovih profesionalnih karijera. Ostavio je dubok trag na mnoge uspešne studente i nastavnike sa kojima je sarađivao tokom svoje karijere.
Tečno je govorio engleski, a služio se i nemačkim jezikom. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Plaketa Elektronskog fakulteta u Nišu. Od 2016 godine obavljao je dužnost pomoćnika Gradonačelnika Grada Niša za oblast nauke i naprednih tehnologija.

Komemoracija povodom smrti prof. dr Gorana S. Đorđevića održaće se na Elektronskom fakultetu u Nišu u četvrtak 7.juna 2018. godine u 12 časova u amfiteatru A1.

Profesor Goran S. Đorđević biće sahranjen u petak, 8.juna 2018. godine u 14 časova na Novom groblju u Nišu.

gradjanin.rs

1 Comment

  1. E profesore , profesore … druže moj , otišavši na bolje mesto – ostavio si nam prazninu i tugu ! Ali , živećeš ti i dalje u našim mislima i srcima !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *