INDEKS BEDE Na ovoj listi, Srbija je na samom vrhu

Prema listi najbednijih zemalja sveta koju je objavio Institut Kajto, Srbija je na neslavnom osmom mestu od ukupno 108 zemalja i „najbolje“ se kotira u regionu.

indeks-bede

Svakoj zemlji je cilj smanjenje inflacije, nezaposlenosti i kamatne stope, a istovremeno povećanje BDP-a po glavi stanovnika.

Kada se saberu prve tri tačke i oduzme godišnji rast BDP-a – dobija se indeks bede, na osnovu koga je sastavljena lista najmizernijih zemalja sveta.

Prema takvoj računici Instituta „Kato“ Venecuela je najbednija zemlja na svetu, a slede: Argentina, Sirija, Ukrajina, Iran, Brazil, Sao Tome i Principe i mi sa indeksom mizerije od 40,32. Sa suprotne strane liste se nalaze Brunej, Švajcarska, Kina, Tajvan i Japan.

Srbija se najgore kotira u okruženju.

Makedonija se nalazi na 12. mestu. Bosna i Hercegovina zauzela je 21. mesto na listi, Hrvatska 31. a Slovenija 59. Crnogorci se ovde ne pominju. Istina, na listi su se našle samo zemlje o kojima Svetska banka ima validne podatke.

Prema ovoj tabeli, najveći problem Srbije i ostalih bivših jugoslovenskih republika je nezaposlenost, dok kod drugih zemalja to mogu biti visoke cene ili kamatne stope.

Ako nam je za utehu, 2013. godine bili smo i na gorem, sedmom mestu, dok smo 2014. godine zauzeli čak treću poziciju.

Institut Kejto (Cato) iz Vašingtona, koji je objavio ovu listu, osnovao je jedan od najbogatiji ljudi na svetu Čarls Koš.

To je istraživačka organizacija koja proučava javne politike, a posvećena je principima individualne slobode pojedinaca, ograničenih vladavina, slobodnog tržišta i mira.

Kompletan izveštaj Instituta Kato možete pogledati klikom OVDE.

Izvor: ALO