Inicijativa da Niš napokon dostojno pokaže da je rodni grad prvog hrišćanskog cara

Centar za zaštitu potrošača FORUM pokreće građansku inicijativu za usvajanje i realizaciju programa od izuzetnog značaja za ubrzani ekonomski razvoj grada Niša pod nazivom: „Milion turista godišnje u poseti rodnom gradu prvog hrišćanskog cara“.

foto: gradjanin.rs/M.S.

Predsednik „Foruma“ Jovan Jovanović kaže da bi ovako podneta inicijativa Grdaskom veću Niša morala da prođe odluku Skupštine grada, a onda da se projkektuje tim koji bi to sproveo u delo.

Realizacija ovog programa bi mogla da donese gradu Nišu prihod od 100.000.000 evra godišnje, pod uslovom da svaki turista potroši samo 100 evra prilikom dolaska u Niš, što predstavlja više od 10 godišnjih gradskih budžeta grada Niša. Realizacija ovog programa bi mogla da predstavlja osnov za ekonomski razvoj grada Niša i celog regiona, jer bi se stvorili uslovi za osnivanje mnogih novih delatnosti i otvaranje velikog broja novih radnih mesta, a svi hoteli koji sada u Nišu i Niškoj Banji stoje zatvoreni bi bili ponovo otvoreni, a sigurno bi se gradili i novi hoteli – kaže Jovanović.

mr. sci. dipl. ing Jovan Jovanović

On upoređuje Grad Jork u Engleskoj koji je ponudio pravi sadržaj turistima.

Grad YORK u Engleskoj je 2006.godine obeležavao 1.700 godina od godine proglašenja Konstantina Velikog za imperatora. Proslava je dobro organizovana i realizovana u periodu od 31.marta do 29.oktobra 2006.godine i privukla je 4.500.000 turista. Procenjuje se da je grad York u toku te turističke sezone ostvario prihod od preko 500.000.000 funti – objašnjava Jovanović.

Kasarna „Filip Kljajić“ može da postane „Luvr“

Jovanović kaže da bi niška kasarna „Filip Kljajić“ mogla kao jedno od velelepnijih zdanja u gradu da postane veliki Narodni muzej jer ima sve preduslove za to.

Kasarna „Filip Kljajić“ – foto: mapio.rs

Kasarna ima i prateće objekte gde bi bili smešteni eksponati, jednostavno ima sve. Ovu gradđansku inicijativu bi trebali da potpišu građani, a svi zainteresovani o detaljima mogu da se raspitaju od 09,00 do 13,00 sati na broj telefona 064 1197301 – objašnjava Jovanović.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *