Inspirativne postavke i interaktivne aktivnosti na festivalu „Nauk nije bauk“ u NTP-u

Festival nauke „Nauk nije bauk 15“ koji se od 2008. godine svake godine krajem marta organizuje u Nišu, i ovog puta biće dan pun naučnih postavki u petak, 17. maja od 10 do 19 sati u Naučnom tehnološkom parku. Organizator gimnazija „Svetozar Marković“ poziva sve da otkriju inovativne postavke i da budu deo inspirativnih predavanja koja će svima proširiti vidike.

Razgovor sa veštačkom inteligencijom, kreativni univerzum 3D štampe, model hidraulične ruke, forenzička analiza, ogledi iz mehanike i elektrostatike, prototip izviđačkog aviona samo su neke od postavki koje će moći da vide posetioci festivala „Nauk nije bauk“.

„Očekuju vas fascinantne prezentacije, inspirativne postavke i mnoge interaktivne aktivnosti koje će probuditi vašu radoznalost i ljubav prema nauci. Ne propustite ovu sjajnu priliku da vidite sjajne postavke iz različitih naučnih oblasti i da uživate u dinamičnom okruženju punom znanja i inspiracije“ – najavljuju organizatori.

Na festivalu će predavanja držati Ilia Danilin sa Univerziteta u Vanžou, profesor niškog PMF-a Lazar Radenković koji će govoriti o tome kako su povezani fizika i dizanje tegova. Savete za bezbednost u digitalnom dobu davaće Sonja Vlahović Nikolić i Miloš Golubović iz gimnazije, dok će profesor Dragan Gajić održati predavanje „Kako komunicirati sa vanzemaljcima“.

Festival „Nauk nije bauk“ jedan je od najvećih i najznačajnijih festivala nauke u jugoistočnoj Srbiji, a započeo je obeležavanjem Dana škole. Marija Stanojević, tada učenica III-8, specijalnog odeljenja za talentovane matematičare, ušla je u kabinet hemije sa idejom za koju niko nije mogao da pretpostavi da će imati budućnost kakvu ima danas.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *