Intervju Radan Ilić: Radnički će biti deo velike četvorke srpskog fudbala

Atmosferu i raspoloženje koje kontinuirano ide uzlaznom putanjom poslednjih nekoliko meseci u Radničkom, malo ko može da ne primeti. Stvari se polako vraćaju na svoje mesto i sve govori da bolji dani za naš klub tek dolaze.

Milan-Rastavac-i-radan-Ilić
Trener Radničkog Milan Rastavac i predsednik kluba Radan Ilić

Sama činjenica koja možda nije poznata niškoj javnosti, a to je da je sadašnji šef stručnog štaba gospodin Milan Rastavac kao jedan od uslova za ostanak na klupi naveo da, pored sportskog sektora, nepromenjen ostane i predsednik kluba, govori o tome kakva energija kruži unutar stadiona Čair, na terenima i van njih. U klubu svi dišu i žive za Radnički!

Teško je držati sve konce u svojim rukama, uz to biti odgovoran za mnogo ljudi ispod sebe, i ne samo za njihove, nego i za živote njihovih porodica… A kako u tome uspeva i odakle crpi energiju i motivaciju, pored mnogobrojnih obaveza koje je potrebno uskladiti i prilagoditi minimalnom slobodnom vremenu , saznali smo od prvog čoveka niškog Reala, prof dr Radana Ilića…

Ilić ljubav ka Radničkom gaji od rane mladosti, priseća se kada je kao četvorogodišnjak svakodnevno dolazio na stadion i u prostorije kluba, koje su se nekada nalazile na istoku hale „Čair“. Ljubav ka klubu rasla je svakodnevno, a rodila se zahvaljujući njegovom ocu, koji je u klubu proveo skoro tri decenije, radio je kao predsednik Disciplinske komisije FK Radnički. Sa ponosom ističe da od ulaska Radničkog nije propustio nijednu utakmicu, a takođe dodaje da je za svaki meč kupovao kartu za ložu sa brojem tri.

Pamtim sve utakmice koje smo igrali u Evropi, iz tog vremena ostale su mi fantastične uspomene. Tada je ceo grad živeo za Radnički, ta vremena daju snagu i inspiraciju da ponovo vratimo naš tim tamo gde pripada, da se ponovo bori za izlazak u Evropu. Trudimo se da napravimo dobru atmosferu i da dobrim rezultatima vratimo publiku na teren“.

Klub je imao važnu ulogu u SLS prošle godine. Gde je, po Vašem mišljenju mesto Radničkom?

Rastavac je u prošloj sezoni napravio sjajan uspeh. Radnički je sezonu završio na petom mestu Superlige, razgovarao sam sa trenerom i složili smo se da bi bilo šta ispod četvrtog mesta u ovoj sezoni bio neuspeh. Već sada pravimo tim koji će moći da odgovori tim ambicijama“.

Kakva je strategija kluba za ostvarenje zacrtanih ciljeva?

U ovoj sezoni imamo iskustvo više, izvukli smo pouku iz mnogih stvari koje su se desile u prošloj sezoni. Krenućemo punom snagom od prvog kola, sakupljaćemo bodove marljivo od starta. Do početka sezone dovešćemo još nekoliko inostranih pojačanja koja će pomoći da izborimo Evropu. Igranje u Evropi podrazumeva i finansijsku konsolidaciju kluba, jer igranje u Evropa ligi donosi određenu finansijsku satisfakciju, a pored toga i TV prava mogu da donesu ozbiljnu sumu. Ostankom trenera i očuvanjem kostura ekipe stvorili smo kontinuitet a uz pojačanja koja su došla napravili smo ozbiljan temelj da Radnički u narednim sezonama bude stalan učesnik evropskih takmičenja. Zajedno sa Partizanom, Crvenom zvezdom i Vojvodinom, Radnički bi trebalo da čini novu veliku četvorku srpskog fudbala“.

Radnički je u istoj sezoni napravio prvi ozbiljniji transfer u proteklih nekoliko decenija, ali takođe i dobio reprezentativca posle 34 godina, kako to komentarišete?

Žalosno je što se Radničkom ovo nije dešavalo ranije, a razlog tome je što smo igrali u nižim rangovima takmičenja i borili se za opstanak. Kada je takva situacija teško možete u tim privući igrača koji je interesantan za neki transfer. Postoji interesovanje za još trojicu fudbalera, za Marka Tomića interesovanje je pokazao Čukarički, Marko Mrkić je interesantan klubu iz Danske, a sada je jedan klub iz Ukrajine pokazao interesovanje za našeg štopera Miloša Petrovića. Da li će do transfera doći, još je rano da govorimo. Što se golmana Jovanovića tiče, bio je najbolji u našoj ligi i zaslužio je da bude deo šireg spiska reprezentacije.“

Radan-Ilić
Radan Ilić

U vašem mandatu, Radnički je upisao najbolji plasman na tabeli Superlige, dve pobede rezultatom 5:1, protiv Radnika i Čukaričkog. Na šta ste najviše ponosni, a šta biste istakli kao najveći neuspeh?

Igrači nisu imali potrebe da razmišljaju o materijalnom aspektu. Obezbedili smo redovne plate i premije, 200 evra za pobede na domaćem, a 300 evra za pobede na gostovanjima. To je dodatno motivisalo igrače. Ponosan sam na potpuno jedinstvo svih u klubu, igrača, navijača, trenera, upravnog odbora. Imali smo jedan jedini cilj, a to je da zajedno usmerimo Radnički ka vrhu tabele. Nažalost u poslednjem kolu, zamalo nam je izmakla nam je Evropa“.

Svima nam je poznata teška situacija u kojoj se naš fudbal nalazi, da li legendarni igrači Radničkog nude pomoć klubu i u kojoj meri?

Ima onih koji pomažu, ima onih koji su ravnodušni, a nažalost i onih koji odmažu. Očekivao sam veću pomoć, kada nam je pomoć bila potrebna, nisu nam je pružili. U vreme kada je na stadionu bilo pola metra snega, razgovarali smo sa nekim nekadašnjim vedetama našeg kluba, a neki nas i tuže. Imamo nekoliko sudskih sporova koje je teško razumeti. Teško je generalizovati i staviti sve u jedan koš, jer postoje i oni koji aktivno rade kako bi pomogli“.

Mlade snage su se dobro pokazale, kakva je strategija kluba u odnosu na njih, ali i podmladak generalno?

Pravili smo selekciju igrača koji će biti u prvom planu. Ako se uzme u obzir činjenica da će finansiranja iz budžeta biti sve manja, kao i svi klubovi moraćemo da živimo od prodaje igrača, zato smo sa svim pojačanjima potpisali dvogodišnje ugovore, kako nam se ne bi dešavalo da nakon sjajno odigrane sezone mladi igrači odlaze bez obeštećenja, što nam se do sada dešavalo.  Omladinska škola je dosta zapostavljena, doveli smo glavnog koordinatora FS RIS za omladinske selekcije da rukovodi omladinskom školom, a trebaće nam još kadrova kako bismo školu pojačali i da iz naših redova crpimo pojačanja a ne da ih dovodimo sa strane“.

Odnos kluba sa navijačima danas je znatno bolji nego u prošlosti, hoće li za najvernije navijače biti nekih iznenađenja i pogodnosti?

Navijačima smo obezbedili da prate sva gostovanja. Sa njima smo ostvarili odličnu saradnju.  S obzirom na tešku situaciju u celoj zemlji, prva odluka nakon postavljanja nove uprave bilo je to da se smanji cena karata za 50 posto, kako bi stadion Čair i Radnički bili dostupni svim navijačima. Radnički nije napravio u prošlosti nikakav iskorak kako bi marketing bio približen navijačima. Moramo dosta da poradimo da marketing kluba bude na nivou, kako bi osim sponzora doveli i navijače na stadion“.

A.Ilić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *