Intervju: Vladimir Pavićević, poslanik sa osmehom od koga poslanici SNS kradu amandmane

Vladimir Pavićević, zamenik predsednika Nove stranke i najaktivniji poslanik sa 673 obraćanja u Narodnoj skupštini otkriva za Gradjanin.rs „kako je zbog svog osmeha na licu bio kažnjen oduzimanjem reči u instituciji koja bi pre svih morala da neguje osnovna ustavna i demokratska načela“.

vladimir-pavicevic-tribina
Vladimir Pavićević, narodni poslanik i zamenik predsednika Nove stranke

Vladimir Pavićević (Nova stranka) je najaktivniji poslanik od 250 narodnih poslanika u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije, sa ukupno 673 obraćanja u plenumu i sa 830 podnetih amandmana, od čega su 144 usvojena samo u 2015. godini.

Gradjanin.rs: Kako gledate na neaktivne poslanike koji su odćutali svoj mandat?

Mi imamo situaciju da od 250 poslanika, njih četiri petine je neaktivno. Mislim da to nije dobro i da je takvo delanje narodnih poslanika u suprotnosti sa onim što Narodna skupština treba da bude – mesto za dijalog, polemiku, sučeljavanje različitih argumenata oko različitih stavova kako bi se na taj način došlo i do najboljih rešenja. Kada pojedinci, ili pak većina, u parlamentu ignorišu ili čak onemogućavaju dijalog, oni time udaraju na stubove demokratije! Kao rezultat imamo jednostrana „rešenja“ koja ne mogu biti dobra, kao što se nebrojeno puta i pokazalo.

Gradjanin.rs: Takvih je dosta iz Niša, koliko su oni doprineli da se Niš nađe u gotovo bezizlaznoj situaciji?

Što se tiče poslanika iz Niša, ima i onih koji su jako aktivni. Na primer, dr Dušan Milisavljević je jedan od najaktivnijih i njegovo opoziciono delovanje ima jako dobre posledice. Mislim da sve ono što je senka, a proističe iz nedelanja jedne grupe ljudi, ipak je nekako preobraženo velikim rezultatima ljudi koji rade.

Gradjanin.rs: Na čemu će se zasnivati kampanja Nove stranke za predstojeće izbore?

Zasnivaće se na odličnom izbornom programu i jednoj dokazanoj čestitoj borbi u skupštini i van nje u političkom polju u proteklih godinu i devet meseci. Nastavićemo da insistiramo na jednom novom pristupu politici – pre svega etici odgovornosti, da se politika meri rezultatima a ne praznim obećanjima. Odnosno, političko angažovanje ne vredi ukoliko se ne iskoristi šansa da se nešto dobro zaista i učini. Dakle, treba da postoji vreme kada se svode računi, ko je šta obećavao i šta je ispunjeno. Ukoliko su šanse prokockane, a obećanja izneverena, onda je jedino odgovorno – povući se. Naša kampanja zasnivaće se i na konkretnim merama koje predlažemo za rešavanje gorućih problema u društvu, na borbi za kažnjavanje plagijata i laži bilo koje vrste, i na vraćanju značaja kulturi i obrazovanju koji su se povukli pred galopirajućom brutalizacijom našeg društva.

Gradjanin.rs: Kako će Nova stranka dolaziti do građana Srbije, s obzirom na to da u Srbiji vlada medijski mrak?

Postoje ipak ta neka „ostrvca“ slobode koja odolevaju medijskom mraku. Mislim na pojedine lokalne TV stanice, internet portale, ali i društvene mreže. NOVA kao stranka i ja lično, otvoreni smo za bilo kakvu komunikaciju sa građanima. Građani to prepoznaju i sve više nam se obraćaju putem društvenih mreža znajući da im dijalog neće biti uskraćen. Takođe, još od osnivanja NOVE, mi kontinuirano organizujemo akcije na terenu, nebrojeno puta smo prešli Srbiju uzduž i popreko i organizovali razgovore sa građanima. I zapravo je to najbolji način ostvarivanja kontakta – ličan i direktan, gde kroz neposredan susret sa građanima saznajemo koji su to problemi koji ih muče, i na lokalu i uopšte, i pokušavamo zajednički da osmislimo rešenja.

Gradjanin.rs: Kako reagujete na optužbe poslanika vladajuće koalicije, da ste stalno nasmejani?

Reagujem osmehom! Ja to doživljavam kao napad na pristojnost, kulturu dijaloga, ali i osnovna Ustavom zagarantovana načela. To je uobičajeni manir naprednjaka – kada ne mogu da odgovore na argumente koje iznosimo moj stranački kolega gospodin Živković i ja, oni kreću sa napadima na ličnom nivou. Konkretno o ovome: Meni je predsedavajući, gospodin Bečić oduzeo reč zato što sam „imao osmeh na licu“ dok sam obrazlagao amandman. U istoriji parlamentarizma to do sada nije zabeleženo! I to je izrečeno u instituciji koja bi pre svih morala da neguje osnovna ustavna i demokratska načela. Meni je to jasan pokazatelj bahatosti i samovolje naprednjačke vlasti koja mora biti smenjena.

Gradjanin.rs: Da li Vam smeta što poslanici SNS kradu vaše amandmane i usvajaju ih kao njihove, da li je forma bitnija od suštine?

I to je ja mislim nezabeleženo u istoriji parlamentarizma. Zna se da NOVA stranka prednjači u broju prihvaćenih amandmana. Da bi umanjili naš skor, evo čega su se dosetili: nekoliko naprednjačkih poslanika čeka kod pisarnice amandmane koje mi podnosimo, one jezičke koji se tiču pravopisa i gramatike, zatim ih doslovce prepišu i predaju kao svoje. Tako je bilo i u slučaju Zakona o policiji, kada je ministar Stefanović prihvatio „njihove“ amandmane a ne naše. Ne smeta mi toliko njihovo neznanje i nesposobnost da pripreme dobar zakonski predlog, koliko odbijanje da to priznaju i kroz saradnju sa opozicionim poslanicima ih poprave. To je još jedan dokaz dezorijentisanosti naprednjaka koji su potpuno nespremno ušli u vlast i evo već četvrtu godinu nisu postali ništa spremniji. Ali i dokaz njihove osionosti, jer tu svoju nesposobnost pokušavaju da prikriju obmanama i plagiranjem svega, pa i amandmana. To ne može proizvesti ništa drugo do štetne posledice po građane i zbog toga predstojeći izbori jesu prilika da se to promeni.

D.Ilić

3 Comments

  1. Pavićević je oličenje pravog poslanika, kulturnog i obrazovanog čoveka kome dolikuje i osmeh i način na koji se izražava. On je osoba koja bi trebala da vodi Skupštinu i da od nje napravi institucionalni okvir kulture, a ne da ona bude arena gde se izražava nepismenost i nekultura.

    Najbolji poslanik ikada koji predstavlja i opoziciju i narod.

  2. Gospodin Pavićević je moj omiljeni poslanik, najobrazovaniji, najkulturniji, najjasnije govori, izuzetan u svemu, a studirao je s mojim mladjim sinom (tada ga nisam poznavala). Uživam da ga slušam, a kad propustim, jer nemam živaca da slušam tamo neke VAZDUPLOHOVE,onda to gledam na youtube kanalu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *