Isplata bivšim radnicima sledeće nedelje?

Bivši radnici sada već propalih niških preduzeća, koji su imali prilike da se dodatno prijave i podnesu potrebnu dokmentaciju do Badnjeg dana, prema rečima nadležnih iz gradske vlasti, trebalo bi da svoju jednokratnu novčanu pomoć u visini republičkog minimalca, dobiju u toku naredne nedelje. Naime, blago kašnjenje uzrokovao je nenadano veliki broj novopprijavljenih radnika, pa se čeka na dodatnu finansijsku tranšu iz Republičke kase.

Bivši radnici – foto: gradjanin.rs

Nakon što je preko 6 hiljada nekadašnjih niških radnika dobilo 21,300 dinara krajem decembra, Grad i Republika omogućili su i dodatnu prijavu onih koji su radili, u nekada poznatim i uspešnim preduzećima, ali se, kako navode gradski oci, niko nije nadao da će dodatnu dokumentaciju podneti blizu 2600 radnika.

Nismo se nadali da će ih biti toliko, ali od ukupnog broja njih oko pet stotina ne ispunjavaju uslove, međutim i pored toga, fali nam para i to oko 23 miliona dinara, i to smo već ugovorili sa Ministarstvom da nam uplati, tako da će svi oni biti isplaćeni verovatno iduće nedelje, izjavio je Mihajlo Zdravković, gradski većnik resorno zadužen za privredu koji se godinama bavi ovim problemom.

Iako se još ne znaju tačne informacije o tome kako će celokupan dug biti isplaćen, jer se ekspertska grupa iz resornih Ministarstava još nije oglasila, Zdravković ističe da će problrm svakako biti rešen, jer Grad ima čvsto obećanje od Premijera lično, tako da, kako navodi, to može da bude rešeno i u prvoj polovini ove godine. 7

Međutim, ono što je bunilo Nišlije koje svakog petka protestuju ispred Gradske kuće i čekaju odgovor, jeste da li će im, ono što je do sada isplaćeno biti odbijeno od glavnice duga.

Ovo su pozajmice takoreći, znači da će i onima koji su do sada oba puta uzeli novac i onima koji će tek sada po prvi put, ta suma biti odbijena od glavnice duga, a kako će odlučiti država, i da li će im se isplatiti amo glavnice, ili i pripadajuće kamate, ili će to pak biti u formi neke ponude, to se zasada ne zna, sve dok se ljudi iz prestonice ne oglase sa rešenjem.

Kako saznajemo iz niškog Centra za socijalni rad, svi zahtevi i sva predata dokumentacija je obrađena i izvršeno je trebovanje, samo se čeka dodatna uplata novca, jer vele da Grad ne želi da deli ljude, iako ima finansija da isplati oko 1600 bivših radnika, već će sačekati da masa para bude dovoljna za sve koji ispunjavaju uslove.


Očekujemo sastanak s ministrom

I danas, kao i svako petka, više od stotinu radnika sastalo se ispred Gradske kuće, kako bi napravili strategiju za dalje delovanje i što bržu naplatu svojih dugovanja.

Nema više vremena za čekanje, sve što nam je premijer obećao, sada niko to ne ispunjava, i danas nas je primio većnik Zdravković sa kojim smo se dogovorili da za iduću nedelju zakažemo sastanak sa Goranom Kneževićem, Ministrom privrede, a ukoliko nas odbije insistiraćemo da se sastanemo ponovo sa Aleksandrom Vučićem, jer biše nemamo vremena za čekanje, priča za Građanin Žarko Đorđević, predstavnik bivših radnika i član pregovaračkog tima.


N. Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *