Iz Gradskog štaba apel građanima da štede vodu i ne pale vatru na otvorenom

Gradski štab za vanredne situacije održao je sednicu na kojoj je upućen apel sugrađanima da u ovom periodu godine racionalno troše vodu ali i molba da ne pale vatru na otvorenom pri visokim temperaturama jer je to izuzetno opasno zbog pojave požara.

Donete su i mere sprečavanja eventualnih požara na otvorenom ili na deponijama na koje u velikoj meri utiču i najavljene tropske temperature.

„JKP „Naisus“ beleži povećan utrošak vode posebno u periodu od 18 do 22 sata zbog čega će inspekcijske kontrole naselja od strane komunalne inspekcije i milicije biti svakodnevne“ – navode iz Gradskog štaba.

Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Davor Vidović rekao je da je na teritoriji Srbije od početka godine izbilo 13.338 požara, od kojih je 8.808 bilo na otvorenom prostoru, što je u poređenju sa istim periodom prethodne godine veći za 105 odsto.

„U najvećem broju slučajeva u kojima dolazi do požara presudan je ljudski faktor, tu se radi o nemaru ili nesavesnom korišćenju otvorenog plamena. Zakon o zaštiti od požara izričito zabranjuje paljenje trave i niskog rastinja, kao i biljnih ostataka ili spaljivanje smeća, a zabranjeno je loženje vatre i u šumskim područjima i na udaljenosti koja je manja od 200 metara od šume“ – rekao je Vidović.

Na sednici je takođe naloženo gradskim opštinama da razgovaraju sa stanovništvom i podele uputstva za sprečavanje požara, da sa skupštinama stanara osposobe sve protivpožarne puteve unutar i oko stambenih zgrada.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *