Izgradnjom hladnjače rešeni problemi većine voćara na jugu Srbije

Podizanje novih zasada voća i izgradnja preradnih kapaciteta je za leskovačke voćare glavni cilj poslednjih godina. Za kratko vreme podigli sun stotinu hektara zasada pod višnjom, šljivom, kupinom, malinom i drugim voćem.

To je podstaklo mnoge voćare da voće preradjuju, jer je dobit od ovog posla tada veća, mnogi su izgradili hladnjače i rešili svoj i problem većinu voćara na jugu Srbije.

Vukašin Djordjević je u svom selu Šišince, udaljenom pet kilometara od Leskovca, posle niza godina bavljenja otkupom manjih količina voća, 2012.godine započeo, a 2015.godine završio i kompletirao savremenu hladnjaču za otkup i preradu koštičavog i jagodičastog voća i šumskih plodova.

Firma pod nazivom „Vule-komerc“, počela je rad još 1994.godine, kao mala otkupna stanica, da bi danas imala hladnjaču kapaciteta 1.200 tona voća. Svakodnevno ovde radi 60 radnika, da bi u vreme otkupa bio angažovan isti broj sezonski radnika. Vukašin je zadovoljan do sada postignutim:

Radimo preko cele godine, zahvaljujući dobrom otkupu voća. Trenutno spremamo šljivu, kupinu i malinu za isporuku kupcima u zemlji i inostranstvu. Izvozimo voće u nekoliko evropskih zemalja i Ameriku. Dogradili smo novu komoru i kupili novu opremu sopstvenim sredstvima, ali i uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, a posebno Danskog programa razvoja voćarstva na jugu Srbije F.end B., koji mnogo pomogao voćarima u podizanju novih, savremenih zasada voća i nama da obezbedimo novu opremu.

Vukašin Đorđević je ostvario cilj, zaokružio proizvodnju voća na svojih 4,5 hektara i preradu u sopstevenoj hladnjači. Ali, ono što je od velikog značaja je preuzimanje proizvedenog voća od brojnih proizvodjača. Nenad Petković iz sela Šišince:

Zahvalan sam Vuletu, što više nemamo problema sa isporukom voća, plati nam odmah, a možemo da u zamenu za voća uzmemo djubrivo, seme, hemijska sredstva.

Jovan Mitrović iz istog sela:

Čekali smo na mnogim otkupnim stanicama po dan, dva da predamo voće, i sa isplatom je često bilo problema. Danas, zahvaljujući Vuletu, sve ide brže i bolje.

Hladnjača „Vule-komerc“ u selu Šišince funkcioniše odlično, sa odličnom organizacijom posla i vrednoćom svih zaposlenih. Sve potiče od dobrog domaćina Vukašina Djordjevića, njegove supruge Ivane i već odrasle dece – sina Stefana i ćerke Aleksandre, zaposlenih u ovoj porodičnoj firmi.

D.N.

Sadržaj realizovan u okviru projekta „Umetnost preživljavanja u srpskom dvorištu – Uzroci, profil i kretanje siromaštva na jugu Srbije“. Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

1 Comment

  1. Pozdrav za mog druga iz Bele Crkve ,klasa August 84.
    Jako me raduje da si uspio u svom biznisu.
    Čestitam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266