Izložba posvećena životu i delu Šabana Bajramovića u najprestižnijem svetskom džez muzeju

U najpoznatijem svetskom džez muzeju u Nju Orleansu, u prisustvu visokih američkih zvanica i predstavnika srpske dijaspore, u četvrtak 13. juna biće otvorena izložba posvećena životu i delu Šabana Bajramovića pod nazivom „From a Slumdog to the king of Romani music“.

Ova izložba je rezultat zajedničke saradnje direktora Nišvila i direktora „Nju Orleans džez muzeja“ Grega Lambosija, koji je prošle godine posetio Nišvil i džez muzej i upoznao se sa životom i delom Šabana Bajramovića. Organizatori kažu da će se Šaban naći u društvu svojih idola poput Luja Armstronga, Reja Čarlsa i Džejms Brauna, kao nesporni kralj balkanskog soula i bluza i svetski kralj romske muzike.

„Pored ličnih predmeta biće izložene i njegove ploče, kasete, CD, plakati, knjige i časopisi o njemu kao i njegova originalna statueta koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju fuziju džeza sa drugim pravcima“ – navode iz Nišvila.

Na izložbi će biti prikazane i fotografije nekih od laureata i dobitnika statuete poput Solomona Barka, Bluz Bradersa, Al Di Meole i Kendi Dalfer, a posetioci će moći da vide i kratak film o Šabanu, a preko QR kodova i da preslušaju njegove pesme.

Na otvaranju će nastupiti i bend Petera Stana, romskog umetnika koji decenijama živi u Njujorku i koji je imao četiri zajednička nastupa sa Šabanom tokom njegove čuvene turneje po Americi. Izložba će biti otvorena narednih 6 meseci.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *