Izložba slika Milana Vukašinovića i Aleksandra Milanovića

U vreme tehnološke zavisnosti Aleksandar Milanović i Milan Vukašinović izgrađuju sopstvene stvaralačke izraze koji svojim autentičnim komponovanjem daju prilog lakšem sagledavanju šireg globalnog konteksta.

161013-izlozba

Iako je likovni govor  dvojice umetnika  različitog karaktera i senzibiliteta, ipak  im je zajednički jedan vitalistički stav prema krizi društva. Razrađujući svaki na svoj način kritičku misao ističu potrebu za novim, pozitivnim vizijama čoveka i sveta.

Otvaranje izložbe je sutra, 14.10.2016. godine u 19h u Paviljonu u Tvrđavi.

Milan Vukašinović je rođen 1989. godine u Nišu.Diplomirao je slikarstvo 2012, a master studije završio 2013. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora Bratislava Bašića. Dobitnik je nagrade za najbolje umetničko ostvarenje u celini na master akademskim studijama. Učestvovao u radu Likovne kolonije Sićevo 2013. godine. Izlagao je na više referentnih kolektivnih izložbi u Nišu, Beogradu i Velikom Trnovu (Niški crtež, Likovni umetnici Niša, izložba Mladost Niš art fondacije, Likovna kolonija Sićevo).

Milan Vukašinović gradi svoju likovnu poetiku slikajući užurbani svet velikih gradova: gužvu, kolone automobila, bilborde, reklame…i sl. Čistim likovnim jezikom  umetnik istražuje kultni status tehnoloških „pomagala” (automobili,telefoni, kamere, kompjuteri…) i opsednutost običnog čoveka savremenim medijima.

Aleksandar Milanović je rođen 1987. godine u Nišu.Diplomirao je slikarstvo 2012, a master studije završio 2013. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora Đura Radonjića. Dobitnik je nagrade za postignute rezultate u toku osnovnih akademskih studija i Plakete za izuzetne rezultate Gradske opštine Niška Banja. Održao je samostalne izložbe u Niškoj Banji, Nišu i Knjaževcu. Izlagao je na više referentnih kolektivnih izložbi u Nišu, Beogradu i Zrenjaninu (Niški crtež, Likovni umetnici Niša, izložba Mladost Niš art fondacije, Novoprimljeni članovi ULUPUDS-a, Likovni salon).

Aleksandar Milanović svoju likovnu  ikonografiju izgrađuje kombinujući klasična likovna sredstva i medij fotografije u nameri da analizira sopstvene ideje u kritičkom  sagledavanju stvarnosti. Njegovi motivi su uzeti iz svakodnevnog života ulice (slivnici, patike, cipele, železničke pruge…i sl.) pomoću kojih na sugestivan način ukazuje na problem otuđenog čoveka u savremenom okruženju.

R.Kostić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *