Izložba Vlade Veličkovića otvorena do 17. oktobra

Izložba 19 crteža Vladimira Veličkovića, jednog od najznačajnih srpskih savremenih slikara otvorena je preksinoć u niškoj galeriji “Art 55”. Svi zainteresovani će moći da je pogledaju do 17. oktobra. Reč je o crtežima nastalim u periodu od 1962. do 1998. godine koje je po svetu otkupljivala porodica Banićević.

Vlada-V

-Zaista mi je drago što vidim da su Nišlije u ovolikom broju zainteresovane da vide moja dela, i verujem da je ovo odličan dokaz poštovanja koje imam od naših ljudi, izjavio je Veličković. . Veličković koji je član srpske i makedonske Akademije nauka i umetnosti, od 1965. živi u Parizu, a nosilac je Legije časti I najvišeg francuskog odlikovanja u oblasti kulture I umetnosti.

vlada-v1
Vlada Veličković ( u sredini)

-Ovi crteži obuhvataju nekoliko stvaralačkih faza koje se prostiru kroz skoro četiri decenije rada, a sve ovo smo kupovali od privatnih lica i na aukcijama slika u mnogim evropskim gradovima. Najveći deo kolekcije kupljen je u Francuskoj, u kojoj Veličković živi od 1966. godine, jedan crtež kupljen je u Njujorku, a nekoliko smo kupili i u Beogradu, a sa Vladimirom Veličkovićem upoznali smo se tek prošle godine-kažu Banićevići.

Tekst i foto:N.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *