Izraelski filmovi u NKC-u

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Sava Stamenković

slika 1Ambasada Izraela u Srbiji i Niški kulturni centar organizuju „Dane izraelskog filma u Nišu“.

Ovaj mini filmski festival održaće se u Maloj sali NKC-a, od 19. do 25. februara.

Ulaz na projekcije (svakog radnog dana od 19 i 21 čas) je besplatan, a za sve filmove su obezbeđeni titlovi na srpskom jeziku.

Saradnja Ambasade Izraela i NKC-a počela je još 2001. godine, a organizatori se nadaju će se u narednim godinama nastaviti i intenzivirati.

Program u sredu, u 19 časova otvara film Erana Kolirina „Grupna poseta“. Snimljen 2007. godine, nagrađen je Evropskim Oskarom za otkriće godine, kao i nagradom FIPRESCI na Kanskom filmskom festivalu. Film je isprva bio nominovan i za američki Oskar za strani film, ali je ta nominacija odbačena jer je više od polovine dijaloga u filmu na engleskom.

Osam članova Aleksandrijskog ceremonijalnog policijskog orkestra dolazi u Izrael kako bi učestvovali na otvaranju Arapskog kulturnog centra. Na stanici ih, na njihovo iznenađenje, ne čeka niko. Ispostavlja se da ih je oraganizator, zbog jezičke zabune (u arapskom jeziku ne postoji glas p), umesto u grad Petah Tikva, poslao u varoš Bet Hatikva na jugu Izraela. Dina, vlasnica malog restorana, spremna je da im pomogne…

slika 2Od 21 čas na programu su „Fusnote“ Josefa (Džozefa) Sidara iz 2011. godine. Film je bio izraelski kandidat za Oskara, a osvojio je Nagradu za scenario na Filmskom festivalu u Kanu.
Eliezer i Uriel Školnik su otac i sin, ali i kolege profesori na Departmanu za studije Talmuda na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu. Imaju suprotstavljenje stavove, a Eliezer je otvoreno nezadovoljan podrškom koju naučna javnost daje njegovom sinu umesto njemu.

Ovaj odnos će se još više zakomplikovati kada Eliezer biva obavešten da će mu biti dodelejena Nagrada Izraela, najviše priznanje te zemlje. Međutim, uskoro Uriela obaveštavaju da je u pitanju administrativna greška i da je on pravi dobitnik nagrade. Kako ocu saopštiti vest koja će ga uništiti…

Svakog jutra gradjanin.rs vam donosi kratke sinopsise filmova koji vas očekuju uveče. Pratite nas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266