Izveštaj o upotrebi ruskog Mi-8 iz Niša: Sačuvana površina od nekoliko desetina hektara šume

Na osnovu informacije iz štaba Rukovodstva sektora za vanredne situacije ruski Mi-8 krenuo je 6. avgusta na jug Srbije u rejon Bosilegrada, gde je lokalizovao šumske požare u blizini naselja Gornja Ljubata, saopšteno je iz Srpsko-Ruskog humanitarnog centra (SRHC).

Kako navode, helikopter je tokom zadatka bio u vazduhu tri sata, a vodozahvat iz Lisinskog jezera ukupne zapremine oko osam tona bio je izvršen tri puta:

Sačuvana je površina od nekoliko desetina hektara šume, spasena od uništenja imovina, objekti i kuće na području sa oko hiljadu stanovnika. Predstavnik SRHC-a (prevodilac) sve vreme je obezbeđivao rad posade, navodi se u saopštenju.

Prema rečima komandanta posade Vladimira Seriševa, Mi-8 je najpogodniji za takav teren:

Teren je planinski, nepristupačan, gorele su velike površine, morali smo da radimo sa malih visina. Verujem da će korišćenje ovog helikoptera smanjiti rizik od nastanka novih požara i da će biti efikasno sredstvo u borbi protiv njih.

Ruski helikopter sleteo je u Niš 2. avgusta, a narednog dana izvršen je tehnički pregled i rešen niz organizacijskih pitanja. U SRHC-u je zatim održan radni sastanak ruskih i srpskih pilota u prisustvu predstavnika SVS-a (načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović), rukovodstva i pripadnika Centra, navode iz SRHC-a i dodaju:

Centar je potvrdio svoju spremnost da se priključi operacijama sa svojim snagama i tehnikom, i stavi svoje ljudstvo na raspolaganje u slučaju potrebe.

Nekoliko dana kasnije, 5. avgusta, ruski piloti su sa srpskim kolegama sproveli izviđanje terena u okolini Svrljiga, ali je doneta odluka da se Mi-8 ne koristi tamo zbog manjih razmera požara i mogućnosti da se vatra ugasi sa zemlje, kažu iz Centra.

Kako je Tango Six preneo, helikopter Mi-8 poslat je iz Rusije 2. avgusta na zahtev vlade Republike Srbije. Prema navodima ruskog Ministarstva za vanredne situacije helikopter, opremljen sistemom za gašenje požara i dizalicom za spasavanje, biće stacioniran i stalno dežuran na aerodromu Niš.

Njegovo dežuranje od 15. jula do 31. avgusta koštaće 66.000 evra, dok će se troškovi po satu letenja radi eventualnog angažovanja (koje je već počelo) naplatiti dodatno.

Izvor: Tango Six, Vazduhoplovni portal Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *