Jadranska ulica kod Tvrđave postaje ulica Heroja sa Paštrika

Na današnjoj sednici Skupštine grada Niša, niški odbornici usvojili su predlog da Jadranska ulica kod Tvrđave promeni naziv u ulicu Heroja sa Paštrika. Ovu inicijativu da se jedna ulica ili bulevar u Nišu nazove po herojima sa Paštrika, pokrenulo je Udruženje Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni“.

Ulica od ulaza u Nišku tvrđavu do kružnog toka na Pantelejskoj ulici i Bulevaru Nikole Tesle, odnosno Kralja Stefana Prvovenčanog, koja je do sada bila Jadranska ulica, promeniće ime u ulicu Heroja sa Paštrika. Inicijativu je prihvatila Komisija za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica, a predlog usvojili odbornici na poslednjoj sednici niške Skupštine u ovom sazivu.

Početkom aprila Udruženje Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni“ uputilo je Skupštini grada Niša ovaj zahtev, jer se kako je rekao Vladica Đorđević, kapetan u penziji iz Herojske 549. motorizovane brigade, malo govori o toj epskoj bici, koja je nastavak bitke na Košarama, i čiji su heroji zaslužni što su Kosovo i Metohija ostali u granicama Srbije.

„U toj bici poginulo je naših 23 vojnika a ranjeno preko 120. Među njima i dvoje Nišlija, Bojan i Slađana, a naše procene su da je poginulo oko 1400 neprijatelja. 10 porodica poginulih iz naše brigade danas živi u Nišu, sa njima smo u redovnom kontaktu pa smatram da će i njima biti čast da u ovom gradu neka ulica ili bulevar nosi ime Heroji sa Paštrika“ – istakao je Đorđević.

Herojska 549. motorizovana brigada je do 1999. godine bila locirana u garnizonima Prizren i Đakovica. 1998. i 1999. godine je branila državnu granicu dužine 150 km prema Albaniji i Makedoniji, a svoje zasluge u odbrani naše zemlje, brigada je 16. juna 1999. godine dobila orden narodnog heroja.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *