Januarski računi za grejanje isto „duplirani“ kao i u decembru

Januarski računi za centralno grejanje u Nišu nisu sniženi, kao što su predstavnici Gradske toplane „tešili“ građane pre mesec dana kada su prema mišljenju velikog broja korisnika bili značajno viši od uobičajnih. Tada je objašnjenje predstavnika toplane bilo da je decembar bio izuzetno hladan mesec tako da je trebalo više energenata potrošiti pa su zato i viši računi.

Protest građana zbog visokih računa – foto arhiva
Saša Kostić

U nekoliko navrata na niškim medijima su predstavnici toplane kazali da će januarski biti niži, ali to se nije dogodilo. Udruženja slobodnih stanara i vlasnika privatnih objekata je organizovalo petodnevne proteste zbog, kako su rekli, „naduvanih“ računa, ali to nije urodilo plodom.

Jedan stan od 60 kvadrata je u decembru mesecu plaćao račun za grejanje oko 15.000 dinara.

Saša Kostić, predsednik udruženja kaže da su ovakvi računi isključivo rezultat nesposobnosti rukovodstva Gradske toplane.

Oni sve pokrivaju tim rečima da je povećan protok energenata i da su zato računi viši, ali time u stvari prikrivaju svoju nesposobnost. Zato smo i protestovali pre par nedelja jer se opet nekakvim izgovorima „otima“ od građana. Grejanje bi moralo da bude duplo jeftinije od dosadašnjih računa ili prema nekim proračunima najmanje 30 odsto – rekao je Kostić.

U Nišu postoje ogromni problemi jer se naplaćuje grejanje po utrošku što znači da dva stana iste kvadrature mogu da plaćaju razliku i do nekoliko hiljada dinara

Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača kaže da je plaćanje po utrošku, potpuno bespredmetan način za obračun.

Dobro se nisu setili da nam naplaćuju grejanje koliko proizvedu pa da sve to podele na kvadrate. Plaćanje po utrošku znači da mogu da „prosipaju energent“ ispred zgrade i sve to zaračunaju zgradi. Znači, tamo gde nema kalorimetara, ne može se računati po utrošku! Na primer stan jednog građanina koji je došao da nam se požali je 80 kvadrata i račun mu je stigao 26.000 dinara s tim što 60 odsto plaća sada, a 40 kasnije i plus fiksni deo. To je stvarno mnogo kada i on i žena primaju penziju oko četrdesetak hiljada dinara– ističe Jovanović

M.S.

2 Comments

 1. I sta smo postigli za onih 5 dana?Rezultat je 0.Meni je dosao racun za 300 dinara manje.Da nije tuzno bilo bi smesno.Za januar mesec po njihovom,mene grejanje kosta 2oooo din.za dvosoban stan.Po sadasnjim cenama 4 metra drva.Morate vi iz Udruzenja da promenite nesto u protestima,jer ovako mozemo do iduce godine da protestvujemo i nista se nece desiti.

  1. Jedino narod da promenimo … ha ! Tj. narod treba da se promeni …ha ! Pa , ovo što napisah ima isti smisao !
   Narod treba da se promeni tj. menja … opet isto !
   Nezgodan je srpski jezik , a ?
   Narod treba da konačno izadje na ulice a ne samo 400 čoveka i plus da dolaze iz BGD-a i NS-a , a Nišlije sede u toplo i da čekaju da se drugi izbore za… Nišlije i manje račune !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *