Još jedna nepravda: Da bi se izgradio Koridor 10, bazilika prekrivena s dva metra peska!?

Arheološki nalazi iz perioda od IV do VI. veka naše ere verovatno nikada neće biti istraženi jer je Republički zavod za zaštitu spomenika u Beogradu poništio sva rešenja niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu i dozvolio je da se bazilika zatrpa slojem od dva metra peska!? Razlog tome je što preko ove trase prolazi Koridor 10, a vredan arheološki lokalitet se nalazi u mestu Kladenčište kod Crvene reke.

ranohriscanska grobnica Nisa
foto ilustracija: Zoran Radosavljević Kiki

Ovo je potvrđeno agenciji Tanjug kao i da je reč o kompleksu višeslojnom lokalitetu ranohrišćanskog perioda gde su registrovani ostaci iz gvozdenog doba, kasne antike, ranohrišćanskog perioda i ranog srednjeg veka.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Elena Vasić Petrović, kaže da je lokalitet Kladenčište registrovan je još 2004. godine prilikom istraživanja terena za potrebe izgradnje istočnog kraka Koridora 10. Niški Zavod 2012. je odmah, po uočavanju šuta prilikom izgradnje autoputa, doneo Rešenje o obustavi radova i predložio arheološka iskopavanja koja je sprovodio Republički zavod, najpre, septembra 2013. godine. Uprkos što Republički zavod nije bio nadležan i što iskopavanja nisu završena, on 2013. godine „donosi odluku da se bazilika pokrije sa dva metara peska i da preko nje pređe autoput,“ navode iz niškog Zavoda, a prenosi agencija Tanjug.

Zoran Radosavljevic

Kako se navodi u tekstu, radovi na Koridoru 10 su zaustavljeni 2012. godine, da bi istraživanja krenula naredne godine. Otkriveni su bazilika, jednobrodna građevina koja je imala predprostor, brod i apsidu. Niški zavod je čak predlagao nekoliko ostvarivih rešenja, ali od svega toga nije bilo ništa.

Na kraju, Republički zavod zanemaruje sve što se događalo između 2012. i 2015. godine i donosi svoje rešenje o zatrpavanju bazilike uprkos tome što iz niškog Zavoda podsećaju da su u komisiji koju su formirali 2013. godine i koja je valorizovala objekat bili najeminentniji stručnjaci u našoj zemlji, a činili su je prof. dr Mihajlo Milinković, prof. dr Čedomir Vasić i mr Aleksandar Aleksić, prenosi ova agencija.

Tanjug/Gradjanin.rs
autor fotografija: Zoran Radosavljević Kiki

3 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *