Jovović: Profesionalni upravnici zgrada – utočište za stranačke kadrove?

I pored, posve burne rasprave, na jednoj od sednica Narodnog parlamenta održanoj krajem prošle godine, poslanici u Skupštini Srbije, tada su ipak usvojili novi “Zakon o stanovanju”, kojim je predviđeno da od 1.og januara 2018. u svim objektima kolektivnog stanovanja, glavnu reč vode profesionalni menadžeri, čija će funkcija biti ili plaćena ili prinudna, osim u slučajevima kada stanari za to, sami izaberu nekog od svojih komšija.

Iako još potpuno nepripremljeni, budući Upravnici, za koje mnogi sugrađani smatraju da će biti članovi stranaka na vlasti koje treba uhlebiti, u Privrednoj komori Srbije “naučiće eskspresno” svoje dužnosti i obaveze u toku ove jeseni, a već će idućeg januara, sa stečenom licencom i primati platu za to.

Ninoslav Jovović

Menadžerska uloga, koja treba da štiti prava svih stanara ali pre svega imovinu i poštovanje kućnog reda , neće se plaćati po državnoj odluci jedinno ukoliko ga stanari sami izaberu, inače, u suprotnom će morati da angažuju „profesionalca“ kojeg će plaćati po stanu čak i do 350 dinara mesečno. Ukoliko i to ne žele, odnosno ukoliko opština procni da „nema volje“ sledi „prinudna uprava“, odnosno dodela upravnika zgrade, s liste koju će voditi Privredna komora Srbije, a opet naravno o trošku stanara.

Kako su najavili nadležni, obuke počinju u drugoj polovini tekuće godine.

Svi koji bi želeli da se bave ovim poslom, ići će na obuku, a pripremu obuke, izlaženja na stručni ispit, izdavanje licence i kontrolu rada upravnika, kao i formiranje registara upravnika radiće PKS, najavio je sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje i uslužne delatnosti Privredne komore Srbije Aleksandar Nedić.

Novi zakon o stanovanju, za čije su nepoštovanje i kršenje kućnog reda propisane i drastične kazne, za mnoge Nišlije, kako navode, predstavalja samo dodatni udar na budžet, nikako način da se kultura stanovanja na bilo koji način popravi.

Znate kako, mislim da je to samo bleda kopija zapadnog sistema, jer su decnije prošle od doba komunizma i civilne zaštite, e kada smo sami konačno uspostavili red, vlast je uvidela da i tu može da „ućari“ neki dinar, kako bi zaposleni ovako i onako, mogli lagodno da primaju platu, priča izrevoltirano Dejan, koji živi na Bulevaru Nemanjića.

Sličnog su mišlenja i oni koji se bave sprovođenjem i odbranom prava građana i Zakona naše zemlje.

Smatram da je to jeftina zakrpa za naš već osiroašeni narod, i to ništa drugo nije, već samo novi način da se članovi partija zaposle kada sve to krene, baš kao što je to bio slučaj i sa mnogim drugim službama koje su formirane isključivo zbog udomljavanja partijskih poslušnika, izjavio je Ninoslav Jovović, poznati niški advokat, gostujući u jutarnjem programu NTV.

Iako je sam Zakon  stupio na snagu 1. januara ove godine, još se donose podzakonski akti koji treba da bliže urede ovu oblast, tako da je kao krajnji rok za njegovu primenu godinu i po dana.

Sa novim propisima, svi stanodavci će morati da prijave da li su i kome iznajmili stan i da plate porez na to. Stanari će biti dužni da plate eventualna oštećenja na višespatnicama koje su u našoj zemlji stare i po 6,7 decenija, a što je najinteresantnije, za “uspešnu naplatu” eventualnih kazni koje su astronomske i krežu se 5 hiljada do čak 2 miliona dinara, pobrinuće se Komora javnih izvršitelja.

N.Marković

 

2 Comments

  1. Pre uvođenja komunalnih policajaca, govorili su da će se tako uvesti red na ulici i kažnavanje nesavesnih građana koji npr. bacju papire po ulici. Naravno, ništa konkretno i korisno od njih se nije ostvarilo, sem što je zapšljeno na hiljade neproduktivnih stranačkih službenika i manekena. Isto će se desiti i sa prinudnim upravnicima zgrada, sve je to stranački kadar, 10 hiljada novih neproduktivnih službenika na grbaču i onako siromašnog naroda, koji često nema ni šta da jede, a kamoli da ispunjava nečije ideje ili plaća skupe radove na zgradama , koje će također izvoditi razne mafijaško – stranačke firme …..
    Ovakve prisilne i ,,genijalne,, ideje o napretku, odlika su nesposobnih i bezobzirnih političara.

  2. „…kada smo sami konačno uspostavili red…“
    Ako misli da je u stambenim zgradama uspostavljen red?!? Dobar vic.
    Pored mnogo losih stvari koje vlast danas radi uvodjenje upravnika zgrada je dobar potez.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *