Kad se venci polažu na sasvim običnom obaveštenju

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Milutin Najdanović Miža, profesor mašinstva

Miza 1Nekoliko dana protekle nedelje pratio sam radove na platou ispred logora „Crveni krst“ kroz prozor nastavničke kancelarije obližnje Tehničke škole „12. Februar“, gde radim. Znatiželja mi nije dala mira te juče prošetah da vidim šta se to radilo. I gle: plato lepo popločan kamenom sa ugrađenim halogenim svetiljkama. Lepo!

U sred neveliki četvrtasti prostor zasut rizlom a u sred njega postavljen obelisk oko 80cm visine od kvalitetnog rustikalno tesanog kamena koji košta poprilično, siguran sam. Trebalo ga je doneti tu što je takođe koštalo, naravno. A na obelisku bakarna ploča otprilike 20x30cm , lepo uglačana što je takođe opet koštalo, razume se. Na ploči lepa slova urezana (ne znam koliko je pa to koštalo) piše doslovce: „OVDE ĆE 9.MAJA 2015. BITI PODIGNUT SPOMENIK RUSKIM OSLOBODIOCIMA POGINULIM 7.NOVEMBRA 1944.“

Ostao sam nem ugledavši ovu grotesku.

foto-nebojsa

Ali ne lezi vraže, danas opet ničim izazvan kroz isti onaj kancelarijski prozorčić gledam nastavak groteske. Skupio se narod, ne zamerite mi, neko je držao govor, ne znam ko, položeni su venci kraj tog obeliska. Vence je polagala organizacija koja neguje tekovine NOB-a. Poštujem sve, ali  nekoliko pitanja lebdi u vazduhu:

  1. Zašto su položeni venci na dan oslobođenja našeg grada na jedno obaveštenje, makar ono bilo na obelisku sa bakarnom pločom?
  2. Zašto baš tu ispred logora, tog stratišta naših sugrađana?
  3. Da li će zaista tu biti postavljen spomenik 9. Maja sledeće godine?
  4. Zašto baš sve ovo na par dana pre dolaska ruskog predsednika V. V. Putina?
  5. Nije li upravo ovaj obelisk sa bakarnom pločom spomenik udvorištvu, poltronskim manirima i nevaspitanju?
  6. Kako će sve ovo izgledati deci koja masovno dolaze na ovo stratište, gde ih učimo kako je jedna generacija uzdignuta čela ponosno i dostojanstveno odlazila na put bez povratka sanjajući o slobodi ne dočekavši da saznaju kako će sloboda pevati, da li isto onako kao što su sužnji pevali o njoj?
  7. Da li ovim obeliskom sa bakarnom pločicom, ovom groteskom, učimo našu decu čestitosti i dostojanstvu?

foto N.O.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266