Kafanski stolnjaci uz glamur na zatvarnju Filmskih susreta – za ili protiv?

Na zatvaranju polemika na Letnjoj pozornici u publici. Da li su kafanski karirani stolnjaci, pravi konobar na sceni, sjajan bend „Crne mambe“ sa poznatim muzičarom Saitom, jednom rečju improvizovana kafana za dobitnike nagrada, pun pogodak ili promašaj?

filmski-stolnjaci

Ostalo je pitanje da li „karirani stolnjaci“ kao jedna od vrsta simbola Niša idu uz glamur na koji su neki posetioci festivala navikli. Mada je taj glamur odavno postao malo otrcan, ali vredi li pričati o postavljanju „crvenog tepiha u Nišu“.

jelena-đokić-i-vuk-kostic
Jelena Đokić i Vuk Kostić

Oni koji su opravdavali scenski izgled sinoćnjeg zatvaranja imali su argumente da se ne bi trebalo kriti iza realnog mentaliteta većine naroda u gradu. Istina, „Crne mambe“ su zvučale fantastično, bilo je jedne lepe vrste uigranosti u dodeli nagrada (gledano sa strane). Kako je koji glumac ili glumica primila nagradu tako je zauzeo/la mesto u toj improvizovanoj kafani. Umetnici su se pridruživali kolegama koji su već sedeli, a na kraju je napravljen snimak svih na bini što je bilo impresivno. Videlo se da su srpskim glumačkim veličinama mnoge stvari preko glave, ali nisu mogli da odbiju nišku publiku i ne osmehnu se za kraj.

lausevic
Gran pri Žarko Laušević

Ovi drugi, pak su forsirali priču, da takve glumačke veličine nisu zaslužile da i prilikom dodele nagrada glume vesele goste u kafani. Smetao im je taj scenski izlet u nepoznato odnosno kako će da reaguju glumci i neuobičajna scenografija za takve prilike. Bilo je tu razmišljanja da se na sceni vidi stereotip srpskog duha, da im je falila samo šopska salata umesto nagrada na stolovima, da izgleda malo „jadno“ u odnosu na druge festivale na Balkanu…  I tu ima jedne doze istine jer se (kao) ne slažu leptir mašna, večernja haljina i dijadema sa slikom zadimljene kafane i plekanim pikslama.

Većini u publici je bilo sjajno. Za simboliku nisu marili kada su na scenu izašli glumci i glumice Sloboda Mićalović, Kalina Kovačević, Tanasije Uzunović, članovi žirija, a onda Vuk Kostić, Lazar Ristovski, Jelena Đokić, Žarko Laušević… Aplauzi, euforija, zaista su ti ljudi svojom pojavom doneli neku vrstu sreće u Niš.

Prođoše i ti Filmski susreti. Ostaje nada u reči gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića da će sledeći biti najspektakularniji od osnivanja. Da verujemo, mada smo veru odavno izgubili.

Jedna iskorenjena pojava je sigurno dobra, a to je da se niko od glumaca sinoć nije pojavio u gaćama za plažu, jadrankama ili takozvanim „gilipter majcama“ da primi nagradu, a što je ranije bio slučaj.

Dobitnici nagrada

Gran pri kao najboljem glumcu festivala pripao e Žarku Lauševiću. Priznanje za najbolju mušku ulogu „Car Konstantin“ pripalo je Lazaru Ristovskom, dok je „Caricu Teodoru“ dobila Jelena Đokić. Poveljom za izuzetnu mušku ulogu nagrađen je Vuk Kostić, a za žensku ulogu dobila je Mirjana Karanović. Najbolji epizodisti su Igor Damnjanović i Tamara Krcunović, a najuspešniji debitant Marta Bjelica. Specijalna nagrada za poseban doprinos umetnosti kinematografije dodeljena je posthumno Miloradu Mandiću Mandi, a nagradu je primila Mandina supruga Anja. Ranije je Petru Božoviću dodeljena nagrada Pečat Niša čime je postao počasni građanin Niša.

M.Smiljković

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *