Kako budžetski doakati Nišu ili bliži li nam se fajront?

piše: Milosav Jukić
piše:dipl. ing Milosav Jukić

Dragi sugrađani, srećni Vam novi porezi, nove kazne i novi krediti. Grad planira da uveća prihode od poreza na imovinu za skoro 30%! Ili možda očekuje da će po „ozakonjenju“ nelegalnih objekata povećati se broj objekata za 30%? Grad planira da malo više kazni napiše. „Novčane kazne i oduzeta imovinska korist“ biće veće za oko 40%! Budućnost grada i treba zasnivati na kažnjavanju građana. Ko ih je izabrao? Građani, normalno je i da snose posledice svojih odluka.

skupština
Niška skupština koja je izglasala budžet

Ove godine „Primanja od domaćeg zaduživanja“ planiraju da budu 1.030.000.000 dinara!. Jošte malko da Vas zadužimo. Lično mislim da će biti dobro ako samo ovoliko bude dodatno zaduženje.
Kako još popuniti uništenu kasu grada? Uvećaš poreze, kazne, uzmeš kredite ali nije dovoljno, šta još? Prodaja imovine! Tu je rešenje, tu je spas. „Primanja od prodaje nepokretnosti“ su planirana u iznosu od 1.508.295.000 dinara! Ostali smo bez posla, ostali smo bez para, ostali smo sa neplaćenim računima, ostali smo sa kreditima a sada i bez imovine ostajemo. Da li je to uskoro fajront?

Izgleda da sam u pogrešne škole išao. Učili me da „racionalizacija administracije“ se vrši da bi se rasteretili građani. Skroz pogrešno, nemaju pojma oni moji profesori. Otpuštamo radnike da bi onima što ostanu bilo još bolje. To je racionalizacija, nego šta. Grad predviđa uvećanje stavke „Rashodi za zaposlene“! Kada otpustiš radnike izgleda da rastu prihodi za one koji ostanu. Dosta su se zlopatili sa „ponižavajuću“ platu, nezakoniti funkcionerski i ostali dodaci. Red je da malo živnu. Prvo sam pomislio da je u pitanju „skrivena kamera“ i onda sam u emisiji „Između redova“ saznao ko je pisao budžet. „Stručnjak za sve“. Time sve postaje jasnije.

Niišš
Da li violinista u Obrenovićevoj ulici svira fajront?

Ko je taj višak? Na čiju platu su se nameračili? Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da zaposleni u ustanovama kulture ne rade dobro! Propade Gorica, propade Inkubator centar, ode Jugoistok, ode Niška televizija, odlazi Privredna komora, sve veći krediti, sve veće cene komunalnih usluga, sve više neplaćenih računa grada… Skroz nekulturno. Cenim da su oni iz Narodno Pozorište najopasniji.

megafon
Jukić na megafonu: Pre upotrebe sve treba promućkati

Posle dugotrajne analize, višemesečnog mozgovanja našli smo i razloge što je uvećan budžet. Kriva je Državna revizorska institucija! Našli da smo nešto krili pa sada mora da prikažemo. Nemaju pojma. Ne znaju za narodnu „pre upotrebe promućkati“. Kako da upotrebljavaju državni stan bez mućkanje?

Ostade pitanje, kako to iz budžeta Srbije veće transfere imaju Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Jagodina, Leskovac….? Ima li neko da nema? Pravili smo zaobilaznicu oko Beograd a zaobiđosmo Niš. Zamenik gradonačelnika je izrazio ozbiljnu sumnju u Poresku upravu. Mućkaju oni nešto. Toliko je porasla zaposlenost u Nišu, privreda je eksplodirala (sve krateri po ulice) a manja primanja od poreza na primanja! Mora da nas Poreska potkrada, garant. Možda nemaju digitron a ovaj što nas sabira i oduzima završio menadžment. Više ima ko više da.

U emisiji „Između redova“ saznajemo da su „otkriveni stanovi“ u vlasništvu grada koji nisu uvedeni u knjige i koje neko koristi! Da grad ima 50-tak stanova koje neko koristi, neke smo iselili a neke ne. Posle četiri godine upravljanja gradom, saznaše. Neko će za to odgovarati? Neko će nadoknaditi štetu? Pre upotrebe promućkati.

S druge strane, što bi republika davala pare Nišu? Dali su pare za Filmske susrete, deo potrošen nenamenski. Ove godine nismo vratili nenamenski potrošeni deo pa nismo ni dobili nove. Sada, u izveštaju DRI, koja je kontrolisala ministarstvo kulture i informisanja piše: „Ministarstvo kulture i informisanja je dopisom broj: 630-02-23/2014-02 od 08.05.2015. godine zatražilo od grada Niša povraćaj dela sredstava u iznosu od 185 hiljada dinara, a za koja ovaj grad nije izvršio transfer biblioteci „Stevan Sremac“ iz Niša (Paragraf 7.1.4.)“. Eto, i to smo nenamenski potrošili! Pa koliko je to grad u minusu kada je morao i ovaj iznos da potroši?

4 Comments

 1. Milosave,ne razumem te,koja podela pdv nije pravedna-pa za sada od pdv našem gradu se ne vraća ni dinar i zato ja predlaźem da se vraća 50% jer od poreza na dohodak ne moźeš ništa uraditi,a za sada jedini solidan prihod -grad ima od poreza na imovinu. Jel ti mislis da je 50% od pdv -mala cifra za naše učešce u oblastima kao sto je zdravstvo,prosveta,sudstvo……Verujem da si me sada bolje razumeo!

 2. Што се тиче казни помоћи ћу град са 2500рсд јер сам ставио ћебе испред врата у ноднику на огради да се прозрачи, а то није по тумачењу Градске одлуке чл.3 став 4 патроле комуналне полиције дозвољено.
  Изривање упозорења и наредбе да се уочени недостатак отклони није коришћено.
  Послије овог текста схватам и разлог.
  Поштујте одлуке ако нисте вољни да пуните градску касу

 3. Jukiću,bravo i koji je zaključak-hitna podela Srbije na finansijski samostalne regione,gde bi niškom ostajalo 50% od ostvarenog PDV na njegovoj teritoriji ,a drugih 50% bi išlo u državni budzet.Sa kojom logikom su ovi dosadašnji niški poslanici dozvoljavali da ceo pdv ,ostvaren u prometu robe,usluga,kupoprodajama i dr.na teritoriji Niša,ODLAZI ZA BGD.Samim tim bi došlo i do političkog osamostaljivanja u odnosu na Bgd. Epa moj Jukiću,evo teme za sve lokalne medije koji bi u narednih par godina imali jedan jedini cilj postojanja- POMOC GRADJANIMA NISŚA RADI OSTVARIVANJA FINANSIJSKE NEZAVISNOSTI OD BGD.TJ. FINANSIJSKI ODRŽIVE SAMOSTALNOSTI.To mora biti svakodnevna medijska tema- u suprotnom ,ovaj grad će biti grad duhova

  1. Таква подела ПДВ-а и садашњег финансирања локалних самоуправа није праведна. Мора се узети у обзир буџетске установе и предузећа. По садашњем закону о финансирању локалних самоуправа град има право на 80% (од 2017-те 50%) примања од пореза на доходак оствареног на територији града. Јесу ли министарства, Народна банка, РТС, РТВ, Привредна комора… паре тога града или целе Србије? Апсурд је да ти плаћаш, рецимо РТВ коју и не видиш, они од пара целе Србије исплаћују плате и порезе на доходак и онда на основу туђих пара имају права на већа захватања из буџета Србије! Више пута си кажњен. Немаш право на регионални јавни сервис, тиме и на запослене о туђем трошку. Уместо стотину милиона да дође у Ниш сваког месеца, одлазиће десетине милиона месечно. Мораш да плаћаш и оно што ти не користи. На основу твојих пара они имају већи стандард и права на већа захватања из буџета Србије. Паре које су отишле из твога града не иду у примања твог града, тиме имаш мање порезе на доходак и мања захватања из буџета. Фирме које хоће да се рекламирају, из Ниша, плаћају њима. И опет исто….Модерни Робин Худ, узми сиротињи и дај богатом. Примања буџетских установа и предузећа морају се водити посебно и делити по броју становника а не по месту где је исплаћена плата. Само то никада неће дозволити Београд и Нови Сад а из Ниша нема ко то да тражи. Напротив, гласаће против нас као што већ раде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *