Kako protiv nasilja – uloga medija?

Ujedinjene nacije-Program za razoj (UNDP) u saradnji sa Medijskim istraživačkim centrom Niš rganizuje danas predstavljanje Analize medijskog istraživanja o nasilju nad ženama, autora dr Zorice Mršević, profesorke i istraživačice Instituta za društvene nauke. Skup će se održati od 12 sati u niškom Medija i Reform centru u Obrenovićevoj ulici.

Pored analize, na skupu će biti predstavljena i grupa Novinarke protiv nasilja koju čine novinarke elektronskih i štampanih medija, a koje se zalažu za etičko izveštavanje o nasilju nad ženama. O radu grupe govoriće novinarka Maša Mileusnić.

Mediji imaju značajnu ulogu u podizanju svesti javnosti o različitim manifestacijama nasilja i pokretanju društva za sprečavanje i osudu nasilja i nasilnog ponašanja. Tokom razgovora otvoriće se teme:

  • Kako izveštavanje o nasilju nad ženama utiče na žrtve, a kako na percepciju javnosti
  • Šta bi novinari i novinarke trebalo da izbegavaju, a na šta da ukazuju kada izveštavaju o ovom fenomenu
  • Šta je medijski odgovorno i etičko izveštavanje

Projekat koji sporovode UNDP, UNFPA, UN Women i UNICEF u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije i uz podršku Švedske Vlade je usmeren na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i iskorenjavanju nasilja nad ženama u Srbiji. Zajedničkim delovanjem agencija Ujedinjenih nacija i Vladinih tela doprinosi se rešavanju problema nasilja u porodici i partnerskim odnosima, unapređuje podrška ženama, devojčicama i njihovim porodicama i stvara okruženje koje ne toleriše nasilje.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *