Kako sam sistematski uništen od idiota

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Marijana Marković

marijana2Poznati američki filozof Noam Čomski sastavio je listu od deset stratergija manipulacije ljudima. Slika sa dramatičnom tamnom pozadinom i belim boldiranim slovima, kojima su ove strategije ispisane, postala je hit na društvenim mrežama.

Većini korisnika interneta u Srbiji ova slika nikako nije mogla da promakne. Kada bih sela i razmislila o procentu ljudi koji su pomenute strategije shvatili kao nešto više od pismeno i pametno napisanih desetak rečenica, verujem da bih došla do poražavajućih rezultata.

Toliko poražavajućih da bih u roku od 45 minuta morala ili da emigriram ili da se dobrovoljno javim nekoj od nadležnih institucija na hospitalizaciju. Zbog toga o tome neću razmišljati, ali da pričam i pišem-moram.

Prve dve metode manipulacije sa  liste, uz to i moje omiljene, su „skretanje pažnje“ i „stvaranje problema“. Patogeni miks ove dve strategije je tačan opis afere oko računa za struju koja nam se upravo dešava.

Nakon što se Srbija nekako oporavila od novogodišnjeg bančenja, u poštanskom sandučetu je čekao neželjeni poklon- zamalo pa komični račun za struju. Narod je logično potrčao u EPS da se žali, čime je otpočela još jedna epizoda letećeg cirkusa Montija Pajtona, Serbia edition.bizarn10

Najpre je pred novinare izasao direktor EPS-a. Mlađani, ali samouvereni Obradović nam je sopštio da još uvek ne može da tvrdi, ali on misli da greške sa računima nije bilo. On će to da proveri, ali, autoritativno nastavlja direktor, račun prvo moraju da se plate.

Nakon što je Obradović, mrtav hladan, bez treunke srama, pred novinare izašao sa mišljenjem i paušalnom procenom, nastupila je ministarka Mihajlović sa smehotresnim objašnjenjem da su računi za struju bili uvećani jer je decembar bio 7 stepeni hladniji. Narod nije zagrizao, što su i očekivali.

Par dana kasnije, pošto je problem veštački stvoren, ministarka Mihajlović je uletela da spasi dan i priznala očigledne greške na računima. Ministarka Mihajlović kasnije postaje poznata  po tome što je u njenom resoru apsolutno sve u redu, osim gasa i struje.

Nuklearna energetika je, na primer, skroz pod konac. Kao uzročnih prenapumpanih računa naveden je ljudski faktor, tj. radnici EPS-a zaduženi za očitavanje strujomera jer, kad na promaji, promrzle ruke čitača napišu dvojku, to posle mnogo liči na peticu.

Poznato je da u našim ulazima dosta vuče i furi, a i da je šestica devetka naopačke. A možda je nastala epidemija misterioznog virusa koji napada isključivo radnike EPS-a. Virus verovatno  svom domaćinu izaziva pomračenje svesti, magljenje vida, zbog čega zaraženi sve brojeve vidi duplo. Dakle, besramno uriniranje po inteligenciji naroda.

Odmah posle pravdanja usledio je monolog ministarke u kome je reč otpuštanje vrlo često upotrebljavana. Otkazi su donekle smirili narod, koji je veliki fan tuđeg najurivanja iz javnog sektora.

Zatim su na scenu stupili mediji, kojima je pripao navažniji deo zadatka. Fantastičnom kooperciom između ministarstva energetike i medija u službi vlasti, građani su još jednom vešto izmanipulisani.

Mediji su se utrkivali ko će da licitira veći račun za struju. Nalazeći neke nerećnike sa računima od po par desetina  miliona, koji su toliko očigledno posledica greške,  pažnja građana preusmerena je sa njihovih ličnih problema na nečije tuđe.

Dok su u novinama čitali o računima na kojima su brojevi, koje ni sami ne umeju da pročitaju kod građana je stvoren osećaj da treba da budu zahvalni bogu, sreći, sudbini, ministarki i PPV-u jer je njima stigao samo nekoliko stotina dinara viši račun i tačno se tu desila otimačina.ministarka-energetike-zorana-mihajlovic-1355473909-205548

Narod imao vremena od 31. januara da se žali, nije stigao, jer se bavio tuđim računima, a i mrzi ga  da sad „aka noge“ do distribucije za bednih petsto dinara, za koliko mu je povećan račun. Šta je petsto dinara u odnosu na 25 miliona, onog tamo što je u novinama pročitao za njega?

Petsto, po petsto, iz svakog domaćinstva po petsto kinti, i taman se nakupi za predizbornu kampanju stranaka. Sto bilborda seksi Aleka u krupnom planu i reklamni spot otužnog predsednika, malo li je?

I tako, Dunav teče, Đerdap se vrti, a ovamo pećka radi i gleda se predizborni program na TV-u. A između je dalekovod koji je napravio Tito i još neke sitnice u vidu preduzećanaca, računčića, direktorčića, ali to je manje bitno, a Vi onako kako vam je, tako I glasajte. Srećni Vam izbori 2014.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266