Kako sprečiti curenje informacija iz tužilaštva?

Na konferenciji „Sprečavanje curenja informacija i profesionalno informisanje javnosti“ koja je juče održana u Nišu zaključeno je da je neophodna bolja saradanja medija i institucija. Učesnici konferencije bili su predstavnici tužilaštva, policije, zdravstvenih ustanova i medija.

tuzilastvoSekretar Državnog veća tužilaca Tomo Zorić istakao je da je neophodno da se definišu jasna pravila i procedura kada i na koji način jedna informacija treba da se pojavi u javnosti.

Veoma je bitno da jedna informacija ne bude objavljena u pogrešno vreme, kako ne bi ometala krivični postupak. Osnovni cilj je sprečiti neimenovane izvore da pruže informaciju“, rekao je Zorić.

Na konferenciji je istaknuto da kada novinar dođe do ekskluzivne informacije vezane za krivični postupak mora voditi računa kada će je objaviti. To je neophodno kako bi se zaštitili učesnici krivičnog postupka, interesi tužilaštva i zbog poštovanja prezumpcije nevinosti.

Bojana Mlađenović, novinarka RTS-a izjavila je da se situacija popravlja, ali da tužilaštvo nema osećaj koliko su novinarima potrebne brze informacje. Takođe je naglasila da pravnički jezik mora biti uprošćen i da je potrebna dobra volja da se sarađuje sa medijima.

Nada Macura, portparolka Hitne pomoći u Beogradu rekla je da nema nikakvih problema što se tiče saradnje sa medijima.

Imam izuzetan odnos sa novinarima. Medijima uvek dajem informaciju kojom raspolažem u datom trenutku, ali i meni novinari pomažu, jer oni nekada dođu do informacija pre mene“, izjavila je Macura.

D. Vasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *