Kako tretirati pčelinja društva u martu mesecu

piše: Dragiša Mihajlović, Udruženje pčelara Niš

Mart  je i zimski i prolećni mesec, u martu ima i pravih zimskih dana i prolećnog sunca. Zima se polako povlači, predaje, dan postaje duži a priroda počinje da se budi. Porastom prosečnih dnevnih temperatura i obdanice, i pčelinje društvo postaje aktivnije.

U martu se javlja sve više mladih pčela a stare zimske pčele naglo nestaju. Ta smena generacije se obicno završi do kraja marta. U provoj polovini marta treba iskoristiti lep sunčan dan sa temperaturom iznad 15 stepeni i bez vetra za brz pregled pčelinjeg društva. Da bi se pregled brzo uradio, treba imati pri ruci izvučene ramove, ramove sa medom, pogače…

Treba znati da je svako društvo „priča za sebe„ i da rad oko jednog pčelinjeg društva ne podrazumeva iste radove i oko ostalih društava. Radovi u pčelinjem društvu–košnici, zavise od brojčane snage društva, površine legla, zaliha hrane. Šta treba raditi odlučujemo kad otvorimo košnicu tj. u zavisnosti od trenutnog stanja društva.

Pregled počinjemo uvek sa severne „hladne“ strane košnice gde po pravilu u ovo doba nema pčela. Ako na krajnjem ramu ima meda a ram je još letos ili jesenas kao crn, star, odvojen za pretapanje, treba površinu sa medom izgrebati viljuškom za otklapanje saća. Taj ram ćemo po završenom pregledu košnice malo odmaći od susednog rama.

Otklopljeni med iz njega, pčele će preneti i smestiti u zonu legla, time se stvara utisak povećanog unosa nektara čime će matica biti dodatno stimulisana za intenzivnije polaganje jaja.

Dalje nailazimo na ramove sa hranom, ramove sa leglom i na kraju na južnoj „toplijoj“ strani, ponovo na ramove sa hranom. Ukoliko na ramovima koji su udaljeni od legla ima dosta meda i cvetnog praha, primaći ćemo do ramo sa leglom.

U povratku ređamo ramove i to, prvo stavljamo ramove sa hranom pa ramove sa leglom i ponovo ramove sa hranom. Leglo je obično u prvoj polovini rama prema letu a iza legla na istim ramovima još ima nešto poklopljenog meda, između legla i meda ima novog unetog polena.

Ako legla ima tri rama, prvi ram ostavljamo kako je bio, srednji ram okrećemo po vertikalnoj osi za 180 stepeni (med napred, leglo pozadi) i treci ram vraćamo kako je bio. Ako ima cetiri rama legla, okrećemo dva srednja rama a ako ima pet ramova legla, okrećemo drugi i cetvrti ram.

Ubrzano širenje legla na ramu okrenutom za 180 stepeni

Ovim smo stvorili situaciju da se u zoni legla nalazi med, tu situaciju ili stanje pčele ne trpe pa će ubrzano sa okrenutih ramova med razmeštati tamo gde im najviše odgovara. Ovom malom podvalom postižemo da društvo ima utisak unosa nektara pa matica intenzivnije zaleže. Istovereno se matici oslobađa prostor za širenje legla po celoj površini rama, ovu operaciju možemo izvoditi samo kod brojčano jakih društava kod koji površina sa leglom premašuje polovinu rama po vertikali.

Treba voditi računa da brojčano slabim društvima ne okrećemo ramove. Ako nema pčela da pokriju i greju tako razbijeno leglo, okretanje ramova ostavljamo za sledeći pregled jer u martu može doći do naglog zahlađenja pa rizikujemo da leglo ozebe. Kod LR košnica se ne okreću pojedinačno ramovi već celo telo.

Ako koristimo pojilo za vodu, korisno je  vodi dodati najviše 1 gram kuhinjske soli na 10 litara vode. Više soli štetno deluje na pčele. Ako ne možemo tačno izmeriti količinu soli i vode, bolje je ne stavljatii so u vodu. Bez obzira na tip pojila, ono treba da je postavljeno na sunčanom mestu jer pčelama prija mlaka voda. Već postavljeno pojilo mora uvek da ima vode.

Prihranjivanje

Podsticajno prihranjivanje pčelinjeg društava šećernim sirupom treba početi kada noćne temperature budu iznad 10 stepeni. Šećerni sirup pravimo u odnosu, šećer-voda 1:1.

Potrebnu količinu sirupa određujemo npr. Potrebno sirupa: 8 litar, A= Sx1,25, A=8×1,25=10, gde je 10 prost zbir 5 kilograma šećera i 5 litara vode. Sirup sipamo u hranilice 0,4 l svako drugo veče. Odlične rezultate daje sipanje sirupa jedna do dve večeri po 0,2 -0,3 l, a sledeće sipanje ako ste u mogućnosti rano ujutru po 0,2 -0,3l svakog dana. Ranjim jutarnjim sipanjem pčele se dodatno stimulišu za povećan unos polena i razvoj legla. Osim hranilica za sipanje se može koristiti plastična flaša izbušena na 2-3 mesta sa rupama prema satonoši, plastične kese napunjene sirupom „bocnute“ na 2-3 mesta odozgo.

Veliko proširenje legla

Posle Mladenaca, krajem marta, kad procveta vrba a posebno džanja, počinje prvi ozbiljniji unos polena i nekrata. Pčele intenzivnije hrane maticu mlečom a ona jos ubrzanije polaze jaja. Proširenje legla vršimo na sledeći način, društvu sa minimum 7 ulica pčela, dodajemo pravilno, lepo izvučen ram u sred legla, slabijim društvima ram dodajemo na „topliju“ južnu stranu između rama sa leglom i rama sa polenom.

Posle par dana, u vreme intenzivnog cvetanja dženarike, jakim društvima koja već imaju 7-8 ulica pčela, možemo dodati i ram sa satnim osnovama. Ima pčelara koji jakim društvima dodaju i dva rama sa satnim osnovama u sred legla, levo i desno od središnjeg rama po jednu satnu osnovu.

Ako nismo sigurni u jačinu društva, društvima dodajemo jednu satnu osnovu na južnoj strani između polena i legla, a za par dana taj ram ide u sred legla a na njegovom mestu nova satna osnova. Pčela treba da iskoristi voćnu pašu za izradu novih ramova i zamenu starih. Potrebno je godišnje zameniti bar po 3 rama.

Krajnji crni ram sa medom možemo izvaditi iz košnice i staviti ga preko satonoše i osloboditi mesto za novu satnu osnovu, naravno ne na njegovom mestu već na ranije opisani način. Med iz tog rama postavljamo koristeći polunastavak, dodatni prsten ili posebno konstruisani zbeg.

Za stimulativno prihranjivanje može se koristiti i čvrsta hrana- pogača, posebno na pčelinjacima udaljenim od mesta stanovanja.

U svakom slučaju proširenje legla i prihrana su operacije koje ne smemo propustiti. Sledeća prilika je mart 2018.

 

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *