Kante za opasne baterije

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Snežana Stojilković

DSCN1111U četiri prodajna objekta trgovinskog lanca „Idea“ postavljene su kante za odlaganje istrošenih baterija, u okviru akcije „Eko mladi“. Akciju su sproveli Udruženje građana „Proaktiv“, Kancelarija za mlade GO „Medijana“ i grada, JKP „Mediana“, a baterije će biti recikliranje u saradnji sa „Jugo-impex d.o.o.“.

Ana Nikolić, koordinatorka Kancelarije za mlade GO „Medijana“, kaže da uvek treba raditi na podizanju svesti građana o tome koliko ova vrsta otpada može biti štetna zbog različitih toksičnih hemikalija i teških metala koje sadrži, i zato je važno pravilno odlaganje baterija i propisno reciklirane.

„Strateški, gledajući mapu grada, želeli smo da pokrijemo ključna mesta, a s obzirom na to da smo ograničeni finansijski, a vrednost stubnih posuda je velika, birali smo velike trgovine za početak“, rekla je Nikolićeva.

Članica Opštinskog veća GO „Medijana“, Gordana Livada, kaže da kancelarija za mlade na ovaj način šalje snažnu poruku svojim vršnjacima da se životna sredina treba čuvati jer je opasno ako otrovne supstance iz baterija dođu do vode ili namirnica, a da su se partneri koji su se odazvali akciji pokazali odgovornim.

„Pre svega, to je „Idea“, kao društveno odgovorna kompanija, „Jugo-impex“ koji sakuplja ovaj materijal, i JKP „Mediana“ koje je obezbedilo ove posude jer je do njih teško doći zbog velike finansijske vrednosti. Vreme je da država i svi mi razmislimo o sistemskom rešenju koji će motivisati velike lance kako bi možda oni obezbedili kante za uklanjanje opasnog otpada“, kaže Gordana Livada.

Posude za odlaganje baterija nalaze se u „Idea“ prodavnicama na Bulevaru Nemanjića, u ulicama Nikole Kopernika, Čarnojevića i Matejevački put.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266