Klinički centar dobio dva sanitetska vozila

Od ukupno 13 vozila, koje je Ministarstvo pravde kupilo novcem, koji je prikupljen po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, dva nova saniteta donirana su niškom Kliničkom centru. Jedno od vozila, predstavlja pravu pokretnu bolnicu sa inkubatorom, koja će služiti za hitan prevoz prevremeno rođenih i životno ugroženih beba, a drugo će biti korišćeno za transport onkoloških pacijenata.

Ovo je već drugi put da je, Ministarstvo pravde preko javnog konkursa za dodelu sredstava iz oportuniteta, između ostalog doniralo i u zdravstvene ustanove u našoj zemlji, te je ovog puta dodeljeno blizu 55 miliona za nabavku sanitetskih vozila.

Mi planiramo da i ubuduće nastavimo sa ovakvim akcijama, jer su se pokazale kao odlične i ono što je najbitnije, vrlo se pažljivo odlučuje kako će sredstva biti preraspodeljena, a nakon toga se i vrši stalni nadzor kako se ta sredstva troše, istakla je na svečanom uručenju ključeva direktorima ustanova, Nela Kuburović, Ministarka pravde.

Ass dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije, tom prilikom podsetio je u poslednje tri godine ustanovama u zdravstvu donirano stotinak vozila i da će ovakva praksa svakako biti nastavljena i ubuduće. Posebno je naglasio važnost dva specijalizovana saniteta za sa pokretnim inkubatorima, od kojih je jedno donirano niškom Kliničkom centru, a drugo Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Među vozilima je najviše saniteta – ‘pokretnih bolnica’, ali ima i terenskih vozila za najudaljenije krajeve naše zemlje, jer je nama briga o svakom građaninu, pa i o onom u najudaljenijem selu, na prvom mestu.

Tu su i vozila za dijalizu, ali bih posebno istakao dva vozila za neonatologiju i to je prvi konkretan korak u pravcu reforme naše neonatološke službe, jer će sada deca, koja moraju da budu prevezena u druge zdravstvene centre imati mnogo veće šanse da prežive, istakao je Ministar Lončar.

Na veliku važnost specijalizovanog saniteta za neonatologiju, uakzao je i prof.dr Zoran Radovanović, prvi čovek Kliničkog centra u Nišu, ka kojem gravitira blizu dva i po miliona pacijenata sa juga i jugoistoka Srbije.

Ovo je još jedan dokaz, posle svih silnih ulaganja, od kojih je najveće naravno izgradnja nove zgrade Klničkog centra, da država prepoznaje značaj naše ustanove i hvala im na tome, i hvala što će sada bebe, koje su iz nekog razloga životno ugrožene imati mnogo veće šanse da prežive, jer su sada svi uslovi obezbeđeni za njihov brz i bezbzedan transport, nagglasio je prof. dr Radovanović i dodao da je itekako bitno i drugo donirano vozilo, jer će prevoz onkoloških pacijenata iz bolnice u Knez Selu sada biti mnogo lakši i ugodniji.

Ključevi novih sanitetskih vozila, koje su Ministri predstvanicima zdravstvenih ustanova svečano uručili na parkingu kruševačke Opšte bolnice, dobili su i Dom zdravlja Žabalj, Dom zdravlja Bosilegrad, Zdravstveni centar Negotin, Klinički centar Vojvodina, Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica, Opšta bolnica Kruševac, Opšta bolnica Novi Pazar, Dom zdravlja „dr Ljubinko Đorđević“ Svrljig, Dom zdravlja Trgovište, Dom zdravlja „dr Veroljub Cakić“ Majdanpek, i Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć Beograd.

N.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *