Klub Assault Squad 018 promoviše airsoft u Nišu

Udruženje Airsoft klub Assault Squad 018 iz Niša zakazalo je za 27. septembar promociju “Airsofta” sporta, preko puta ulaza u nišku Banovinu, a s početkom od 14 časova. Klub planira da u okviru manifestacije „Japanniš 2015“, a u organizaciji udruženja „Taka”, predstavi svoje aktivnosti. Svi koji budu došli imaće priliku da se oprobaju u gađanju u metu iz replika, ako žele da se slikaju sa replikama, da se upoznaju sa ostalom opremom i članovima ovog kluba.

airsoft-2

Airsoft je osnovan u Japanu. Nastao je iz razloga što vlasti u Japanu građanima zabranjuju posedovanje vatrenog naoružanja, pa su oni osmislili ove replike koje su veoma dobre kopije pravog naoružanja. Razvijanjem proizvodnje replika, razvio se i airsoft kao timska igra, pa je to izraslo u nešto mnogo ozbiljnije i počelo je brzo da se širi preko USA, Zapadne Evrope i kod nas je došlo pre par godina.

airsoftAirsoft je vojni simulacijski sport koji ima za cilj da realne situacije na terenu (rat, talačka kriza, rešavanje misija, „behind enemy lines“) prenese u domen jedne simulacije odnosno igre. Da bi airsoft mogao da se igra pre svega je potrebno da se poseduje određena oprema, neka minimalna obuka itd. Od opreme koju svaki airsofter mora da poseduje to su zaštitne naočare koje su obavezne i koje se tokom treninga/susreta ili bilo kojih aktivnosti gde su prisutne replike moraju konstantno nositi. Tu je naravno replika kao neizostavni element i nešto bez čega ne može da se igra, i na dalje tu je ostala zaštitna oprema, šlem, potkapa, zaštita za lice, zaštita za kolena i laktove itd. Sve u svemu celokupna vojna oprema počevši od beretke pa do čizama. Kada govorimo o replikama dobro je znati da se koriste replike skoro svih vrsta pištolja, jurišnih pušaka, snajpera, pumparica.

Postoje razni žanrovi Airsofta a među napopularnijim su MilSim (vojna simulacija), CQB (Close Quarter Battle – igranje u urbanim uslovima), ATTG (Airsoft Takmičenje u Taktičkom Gađanju), LARP (Live Action Role Play, tj. igranje uloga uživo).

airsoft1U Srbiji airsoft kao sport počeo je da ide uzlaznom putanjom, gde sve više i više mladih ulaze u taj sport i gde iz dana u dan kao posebna grana sporta rastemo. Za bavljenje airsoftom naravno postoje određena pravila koja moraju da se poštuju i kojih se svaki igrač mora pridržavati u svakom trenutku na i van terena. Ista ta pravila su dostupna na internet stranici Srpskog airsoft saveza, te na skoro svim FB grupama svih klubova.

Pored samih treninga koje organizuju klubovi u slabijem obimu u Srbiji, a i šire, često se organizuju susreti gde se tokom 24/48/72sata konstantno odvijaju simulacije borbi po već pripremljenim scenarijima uz određene zadatke, akcije itd…

Sve u svemu, airsoft kao ekstremni sport je sport koji vam pruža povećani adrenalin, ogromnu kličinu zabave, druženje i upoznavanje sa ljudima u Srbiji i van nje i naravno, a što je bitno napomenuti, u ovom sportu je izrazito mali procenat povreda (manje nego u fudbalu, košarci).

Cilj našeg kluba je prevashodno dobra promocija ovog sporta u Južnoj Srbiji, posebno u Nišu. Takođe ciljevi su nam da napravimo jedan dobar, homogen klub, koji bi se sastojao od dobro uvežbanih i utreniranmih igrača airsofta spremnih da učestvuju sa maksimalnom angažovanošću na svim susretima u Srbiji i regionu. Takođe jedan od ciljeva je naravno i promovisanje sporta, discipline, poštovanja pravila, zdravog načina života.
Kao i svaki klub i mi imamo određene uslove koji kandidati moraju ispuniti da bi mogli postati članovi AS018

-minimum 18 godina
– da krivicno niste osudjivani
– spremnost na timski rad
– sprenmost za postovanje komandnog lanca
– odgovornost
– spremnost na redovne dolaske na trening

Više o tome možete naći na sledećim linkovima:

1. Japanniš 2015: https://www.facebook.com/events/1082922691732736/
2. Event As018: ://www.facebook.com/events/183893775274984/
3. Zvanična stranica AS018: https://www.facebook.com/airsoftas018

Aljoša Šmalcelj

4 Comments

 1. Eh, današnji internet kritičari iza skrivenih imena. Za početak poštovani Akiro (koliko god ovo morbidno zvuči, kao da se obraćam pokojniku) mi se ne krijemo iza imena slavnih japanskih režisera. Druga stvar, većina od nas se „igrala“ pravim oružjem, služila vojsku (neki i duže nego što treba zbog tadašnjih situacija u zemlji), i videli da to i jeste lepo na neki način, samo je pitanje ko kako shvati i ko ima kakve afinitete. Da smo „dokazani“ Srbi dođite pa sami prosudite, a replike nam ne trebaju da bismo bili „žestoki momci“. I na kraju imamo mi poslove (verovatno MNOGO bolje nego Vaš, ako uopšte i radite negde), decu, žene i devojke. Afirmisani ljudi u svakom pogledu. Sve u svemu, dođite u šorcu i majici kad ste tako hrabri (daćemo Vam naočare) pa sami da vidite kakav je ovo sport.

  Sa poštovanjem

  A.Šmalcelj

  1. Poštovani Aljoša Šmalcelj,

   Kad prođete ratišta od Nove Gorice do Košara tad možete da pričate o „igranjem“ pravim oružjem, ako uopšte znate gde su te lokacije. Verovatno se niste ni rodili tada kada je sve to bilo. Ako kažete da vam replike ne trebaju onda znači da ste već „žestoki momci“ što je posebna priča onda. U današnje vreme, retko da čovek ima slobodnog vremena, on radi po 10h dnevno. Vi i vaša ekipa verovatno imate neke sigurne poslove ili ste na državnim jaslama. Sama činjenica da se hvalite da ste afirmisani govori o vašem egu, a o karakteru da ne sudim. U vezi šorca i majice: ako mislite da se muškost dokazuje bolom grdno ste se prevarili. Iskreno ja bih voleo da vidim kako reaguju „afirmisani ljudi“ kad krene da zviždi prava municija, a ne plastične kuglice veličine graška.

   Srdačan pozdrav.

  2. I opet, gospodine Kurosava 🙂 sudite o nečemu, a da predhodno uopšte niste upoznati. Držite se Vi Vašeg mišljenja, nemamo mi vremena da se ubeđujemo sa neinformisanim japanskim režiserima.

   Srdačan pozdrav

 2. Eh, današnja omladina. Hoćete da budete face igračkama pa se samo ložite na oružje. Ako želite da se „igrate“ oružjem, prijavite se da služite vojni rok, tamo ćete videti kako je „lepo“ da se puca, a još lepše kad neko zapuca na vas. Verovatno je ova ekipa sastavljena od „dokazanih“ Srba, nacionalista i nedokazanih likova koji se lože na pucaljke i žele da budu „žestoki momci“ na fejsu i pred ribama. Ljudi, nađite posao i štancajte decu, a ne da se igrate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *