Ko je kriv za poplave u radnoj zoni Međurovo i Novom selu?

Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš moj grad“ u niškom parlementu odbio je danas odgovornost da je bivša vlast kriva za sadašnje poplave u radnoj zoni Međurovo i u Novom Selu.

Branislav Jovanović

On je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da „uloga vlasti nije da kuka nego da preduzme mere tako što će potražiti novac od države za izgradnju Bubanjskog kolektora, prečnika do 2.000 mm koji će rešiti aktuelne probleme.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović

Na poslednjoj sednici Skupštine grada, gradonačelnik Niša, Darko Bulatović je rekao da ta radna zona često trpi poplave zato što nije privedena nameni po građevinskim propisima. Bulatović je na sednici istakao da „danas novi investitori odbijaju tamo da podižu febrike, upravo zbog pojave poplava“.

Sada je pravi trenutak da se trajno reši problem vanredne situacije izazvane poplavama u naselju 9.maj (Novo Selo). Takva situacija se ne pamti poslednjih decenija, a opet, kažu čelnici, kriva opozicija zbog radne zone Donje Međurovo, ali to nije tačno jer je poplavljeno i postrojenje Jugoistok ispod fabrike „Leoni“, što se ranije nikada nije dešavalo“, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini Grada Niša.

foto: JKP Naisus

Jovanović kaže da su po prvi put načinjene dvostruke štete od poplava i podzemnih voda, jer imamo domaćinstva pod vodom, a ono što je, po njemu, još teže je što su ogromni kompleksi plastenika pod zagađenom vodom, a odatle se hrane mnoga domaćinstva u Nišu putem poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju na pijacama.

Zašto je ova voda zagađena odnosno bakteriološki neipsravna, zato što su Belotinački potok i Knežička reka zagađeni otpadnom vodom sa niške deponije koja se tu sliva, a onda ide u kompleks koji je poplavljen. Tako da na samo 500 metara od „Jure“ imamo „Palićko jezero“ nadomak Niša. Ono pustoši poljoprivredno zemljište Gornjeg i Donjeg Međurova, Čokota i evo, kao što vidimo, voda je došla i do Novog Sela“, objašnjava Jovanović.

On predlaže da ako nema znanja u Gradu da se napravi projekat Bubanjskog kolektora, onda treba uključiti što pre beogradske institucije, Jaroslav Černik, pre svega, da se pod hitno preduzmu sve mere kako bi se rešila vanredna situacija izazvana poplavama u Nišu i okolini, a uskoro bi moglo biti ugroženo i zdravlje naših sugrađana, kako tvrdi.

On kaže i da su mnogi odvodni kanali zapušeni, „od Fripaka do Morave, na primer, a da naknadu za kanalizaciju plaćaju svi iz naselja 9.maj u okviru svojih računa“.

Mi smo u svoje vreme uradili kišnu kanalizaciju radeći glavnu ulicu u naselju 9.maj (Novom selu) kada smo radili ulicu Toplički partizanski odred i skoro do izlaza iz tog naselja urađena je kišna kanalizacija. Potrebno je dalje da se nastavi, uz Bubanjski kolektor, i sekundarna mreža koja će spojiti tu kanalizaciju i trajno rešiti problem otpadnih voda. Jednokratne mere kao što je ispumpavanje vode ili uključivanje JKP „Naisus“ neće dati trajno rešenje“, kaže Jovanović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *