Ko je Nišlija koji je pre 45 godina sudio finale Lige šampiona? (VIDEO)

Nakon više od 45 godina, u subotu, 26. maja u Kijevu, ponovo će najvažniju utakmicu sezone u evropskom klupskom fudbalu voditi jedan arbitar iz Srbije, pošto je legendarni italijanski arbitar u penziji i prvi čovek UEFA zadužen za suđenje, Pjerluiđi Kolina, odlučio da finale Lige šampiona između Liverpula i Real Madrida dodeli Miloradu Mažiću iz Vrbasa.

Gugulović s loptom -desno legenda fudbala Johan Krojf

Zanimljivost je i da će nakon toliko godina ponovo jedan Srbin biti akter finala UEFA Lige šampiona, pošto će se Nišlija Danilo Grujić naći u ulozi sudije iza gola, zajedno sa Nenadom Đokićem iz Užica, dok će Mažiću kraj aut linije asistirati Milovan Ristić iz Beograda i Dalibor Đurđević iz Kruševca.

Pre četrdeset pet godina, tačnije 30. maja 1973. godine, odigrano je zasad jedino finale nekog Evropskog klupskog takmičenja u fudbalu na ovim prostorima.

U finalu Kupa Evropskih šampiona (današnje UEFA Lige Šampiona) u borbi za trofej nadmetali su se holandski Ajaks i italijanski Juventus. Meč je odigran u tadašnjoj Jugoslaviji, na stadionu Crvene Zvezde u Beogradu pred skoro 90.000 gledalaca.

Posebnu draž ovom meču dala je sudijska trojka iz Jugoslavije. Glavni sudija je bio Milivoje Gugulović iz Niša, a pomagali su mu Petar Kostovski iz Skoplja i Ratko Čanak iz Beograda.

Vođen rumunskim trenerom Štefanom Kovačom, Ajaks je nastupio u sledećoj postavi: Staj, Surbir, Hulshof, Blankenburg, Krol, Neskens, Han, Miren, Rep, Krojf i Kajzer.

Torinski tim vodio je čehoslovak Čestmir Višpalek, a činili su ga: Zof, Salvadore, Marketi, Morini, Longobućo, Kauzio, Furino, Kapelo, Altafini, Anastazi i Betega.

Pogotkom Džonija Repa u 4. minutu utakmice, Ajaks se domogao velikog trofeja treću godinu zaredom (1971, 1972. i 1973.), ali je finale u Beogradu bilo takoreći i „labudova pesma“ te čuvene Ajakove generacije, pošto su nakon te sezone klub napustili trener Kovač (preuzeo francuski nacionalni tim) i glavna osovina tima Johan Krojf, koji je za tadašnji svetski rekord prešao u špansku Barselonu.

Poverenje čelnika UEFE da arbitražu u finalu Kupa evropskih šampiona dodeli Milivoju Guguloviću je bilo najveće moguće priznanje jednom fudbalskom sudiji u nekadašnjoj državi.

I.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *