Ko to tamo krade?

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]radjanin: Milorad Doderović, novinar SBS radija

Još jedno priznanje niškom novinaru Miloradu DoderovicuMoja zemlјa Srbija, a i mi zajedno sa njom, očigledno da svakog dana, sve više i u svakom pogledu bolujemo od lopovluka svake vrste. Hronični lopovluk, akutni lopovluk, galopirajući lopovluk, težak lopovluk, sitan lopovluk, a značajan  je i takozvani  državni lopovluk, pa čak i „legalni lopovluk“, naročito onaj pokriven tenderskim papirima… A ovi lopovluci na neki način definišu i korene ostalih razvoj ostalih  podtipova ove bolesti, koja je toliko metastazirala da ovih dana u Nišu imamo i vest da je u Sremskoj ulici  oplјačkana i radnja koja prodaje ortopedska pomagala.!?

Dok pišem ove redove pokušavam da dokučim svojim mozgom koji su se to i kakvi motivi motali po glavi dvojici ne baš mladih sugrađana /koje istražni organi još štite inicijalima – M.A.(30) i E.I. (38)/, a koji su krenuli u plјačku radnje koja prodaje ortopedska pomagala? Nisu valјda mislili da su toliko glupi i ludi pa da su mislili da neće biti primećeni ako ukradena ortopedska pomagala budu izneli na buvlјak? Ili su ta pomagala već toliko skupa da su nedostižna onima kojima su inače neophodna za olakšavanje svakodnevnog života?Ako je tako, onda su možda računali da bi mogli da zarade prodajom th pomagala na crno, ilegalnim kanalima i po znatno nižoj ceni?Crnoberzijanci su se uostalom najviše bogatili u smutnim vremenima kada je bilo mnogo gladnih usta i sirotinje i kada i najneobičnije stvari od kore hleba, preko igle do lokomotive, mogu biti roba koja će naći svog kupca.

Neki pametni lјudi su govorili da kada u nekoj zemlјi vidite lјude da kradu sve i svašta, ne treba ih osuđivati jer „oni samo imitiraju mnogo veće lopove koji su na čelu njihove države“… grada, opštine, firme, mesne zajedice, itd… Kažu i da je apostol Jovan šetao nekom prilikom pijacom sa svojim đakonom. Đakon video čoveka kako krade zemlјani ćup i sa njim nestaje u pijačnoj gužvi. Kaže on to apostolu, a ovaj mu mirno odgovori: „To što si video moj đakone, to samo prah krade prah“! Lepo i filozofski rečeno, ali previše je ovo i apostolski nežan opis jedne vrste sitnog pijačnog lopovluka.A u ovoj našoj Srbiji inače više nikome i ne pada na pamet da krade prazne  ćupove. Osim ako nisu puni dukata ili meda.

Ima li leka za sve ove lopovluke oko nas koji su inače već zadobili pandemijske razmere? Sitnih lopova i lopovluka bilo je uvek od kada je lјudskog roda, ali najopasniji su i najkrupniji ovi naši „državni lopovluci“, koje neki nazivaju i „partijskim“. Posle nekoliko aktuelnih hapšenja visokih funkcionera jedne od stranaka gradske vladajuće koalicije u Nišu, jedan ništa manje visoki stranački saborac uhapšenih mirno izavi novinarima da ta „hapšenja nemaju veze sa partijom kojoj pripadaju“!? A oni su osumnjičeni da su krali upravo sa funkcija na koje ih je postavlјala njihova partija.

Možda građanima Srbije  državni lopovluk i ne smeta toliko koliko se na prvi pogled čini? Odavno su oguglali, pa više i ne pamte vreme kad državnog lopovluka nije bilo. Građanima bi čak možda bilo i neobično kad bi se taj oblik bolesti iskorenio. Jer, kada živite od rođenja sa nekom anomalijom, ona za vas postaje nešto normalno.

Siromašne građane koji su dovedeni u psihološku patologiju da su „srećni što su makar živi“ kao da  najviše pogađa ono što se svrstava u sitne krađe, tj. sitan lopovluk. Sam naziv  “sitna krađa” nema nikakve veze  sa dimenzijama štete koju može da nanese pojedincu. Te vrste krađa građani najviše vide oko sebe i od njih najviše pojedinačno i stradaju. Ali, na te vrste krađa država gotovo da ne obraća pažnju. Smatra se da se sitne krađe tiču gubitaka male vrednosti, te se ne isplati mandati se oko toga po sudu jer će takse, advokati i ostale takse biti skuplјi nego šteta. Na drugoj strani, ako pokušate sami odbranite i na primer isprebijate lopova na mrtvo ime, vrlo lako možete pasti u ruke zakona koji je u takvim situacijama nemilosrdan i zaglaviti robiju. Tako ispada da će  država pre  zaštititi lopova, a ne vas! Imate more slučajeva gde su lјudi snimili lopove na delu, međutim, sud ne uvažava dokaze zabeležene kamerom video nadzora! Poznat je slučaj kada je u Nišu na višegodišnji zatvor osuđen građanin koji je u samoodbrani ubio lopova kojeg je inače zatekao kako noću vršlјa po njegovoj kući. Možda bi nesretni  čovek dobio i više robije da je za to znala Nataša Kandić i njen Fond za humanitarno pravo, ili tako nekako?

A šta sa lopovima rade Ameri? Oni su dali pravo građanima da se i oružjem brane od lopova koji bi da upadaju ne samo u njihove kuće, nego i preko ograda ili zidova njihovih imanja i farmi.Zato i stoji upozorenje da se radi o privatnom posedu koje njegov vlasnik može da brani i oružjem. Pa kreni bato u krađu i talaškanje tuđe imovine ako imaš čuku, pa još i rezervnu glavu pride!

Vreme je da građani Srbije, peticijama i na sve druge demokratske načine zatraže da i naša država prepiše od Amera ovakav zakon o lopovima i lopovluku. Bio bi sigurno itekako efikasan, a nimalo ne bi opterećivao državne kase.

A dok se to ne desi, a može i da se ne deesi, kada  se vraćamo sa pijaca sa kesama uz nešto praziluka i jaja za prženiju i sa korom hleba pod miškom, pazimo da na to neko ne otme i pobegne. Dotle je čini mi se došlo!

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266