Koalicija Niš moj grad podnela predlog mera za unapređenje mentalnog zdravlja mladih

U odgovoru na nedavne tragedije koje su zadesile Srbiju, koalicija „Niš moj grad“ preduzela je konkretan rad u cilju prevencije nasilja i unapređenja mentalnog zdravlja mladih, kroz organizaciju tribina na teme mentalnog zdravlja mladih, gde su roditelji i mladi zajedno diskutovali o ovoj važnoj temi.

Veliki broj roditelja i mladih je uzelo učešće na tribini koju je vodila Ljiljana Tošić Radovanović, psiholog i psihoterapeut. Zaključke sa tribina podnosimo u obliku odborničkih inicijativa, kao predlog mera u cilju unapređenja mentalnog zdravlja mladih“, izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

Stanković je naglasio potrebu za više edukativnih sadržaja na lokalnim medijima, posebno onih koji bi pomogli kvalitetnom roditeljstvu i sveobuhvatnim uključivanjem svih članova društvene zajednice u školski i društveni život. Kako bi se ovo ostvarilo, predloženo je obezbeđivanje brojnih besplatnih aktivnosti u oblasti sporta, kulture, umetnosti za sve mlade, promociju volonterizma i javno isticanje najuspešnijih postignuća dece.

Stanković je takođe upozorio na opasnosti digitalnog nasilja i sve prisutnije zavisnosti od interneta među mladima. Pozvao je na hitnu akciju u definisanju pravila za sigurnu upotrebu digitalnih tehnologija.

Kao rezultat ovih tribina, koalicija „Niš moj grad“ podnela je predlog mera:

  1. Uvođenje edukativnih emisija na lokalnim medijima iz oblasti mentalnog zdravlja.
  2. Da na zvaničnom sajtu grada bude postavljena stranica koja će pored informacija o tome gde su dostupne usluge, stajati i potrebne pomoći iz ove oblasti.
  3. Oformiti poseban zvanični sajt grada na kome će se naći saveti eminentnih stručnjaka za pomoć u očuvanju mentalnog zdravlja građana, kao i njihove bezbednosti.
  4. Obezbediti dostupnost za sve mlade ljude ka sadržajima iz oblasti sporta, kulture i umetnosti, tako što će se iz gradskog budžeta finansirati usluge, a za korisnike biti besplatne.
  5. Odštampati materijal sa informacijama o dostupnim uslugama u oblasti socijalne zaštite i zaštite mentalnog zdravlja u lokalnoj zajednici i podeliti svim građanima.
  6. Otvoriti Savetovalište za adolescente, kako bi se pomoglo ovoj najranjivijoj kategoriji, i smestiti ga vaninstitucionalno, sa slobodnim pristupom svima.
  7. Umesto bilborda sa reklamnim i političkim sadržajima na bilbordima promovisati najveće  zasluge mladih ljudi iz Niša i okoline iz oblasti nauke, umetnosti, sporta i humanitarnog rada.

Ove mere su konkretna reakcija na krizu koju trenutno proživljavamo, sa jasnom porukom da su zdravlje i dobrobit mladih prioritet za grad Niš.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *