Kolege, izmišljate medijski linč

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Predrag Blagojević*

pedja2Veoma sam neprijatno iznenađen činjenicom da je na Niškoj televiziji objavljena informacija da je „Miloš Spasić izložen medijskom linču na portalu Južnih vesti“.

Odgovorno tvrdim da ime pomenutog mladića ni u jednom tekstu „Južnih vesti“ nije pomenuto, niti ga je moguće pronaći u komentarima na našem sajtu.

Pri tom sam i lično, kao poverenik Nezavisnog udruženja novinara Srbije za Niš, upozorio na nedopustivo izveštavanje pojedinih medija, ali i na informacije koje kruže društvenim mrežama, insistirajući da to strukovno udruženje reaguje.

Reakciju sam tražio i od načelnika Policijske uprave u Nišu Srđana Grekulovića, smatrajući da je aktuelna atmosfera u javnosti velikim delom posledica upravo neadekvatne reakcije policije, pre svega po pitanju informisanja građana.

U takvom ambijentu, kada se o izuzetno bitnoj temi danima ne oglašavaju ni policija, ni gradske vlasti, novinari su bili izloženi nezapamćenom pritisku, pa i optužbama da učestvuju u navodnom prikrivanju zločina.

Posebno imajući to u vidu smatram da je nedopustivo da NTV u celosti objavi pismo u kome se objavljuje identitet osobe koja se u javnosti dovodi u vezu sa ubistvom, a ostali mediji optužuju za „linč“, a da pri tom ne proverite iznete tvrdnje ili zatražite komentar njihovih urednika.

Napokon, nedopustivo je takođe, da NTV, bez objašnjenja, promeni tekst, nakon što sam im ukazao na propuste i izbace Južne vesti, Blic i Kurir iz svog teksta.

*AUTOR JE GL. I ODG. UREDNIK PORATALA JUŽNE VESTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *