Koliko košta poklon?

U Nišu na centralnom gradskom trgu za doček srpske Nove godine nastupa Goran Bregović sa Orkestrom za svadbe i sahrane. Bilans stanja i uspeha grada Niša pokazuje da će Bregin orkestar ovog puta svirati na sahrani. Sahrani zakonskog poslovanja jedne lokalne samouprave!

reforme

Ako se osvrnemo na prethodnu 2014. godinu vidimo da je u Nišu sve poskupelo, a sa druge strane nije otvoreno ni jedno „zdravo“ radno mesto i nije uradjen ni jedan metar asfalta.

Na kraju godine, pod parolom štednje, u Nišu nije bilo ni organizovanog dočeka kalendarske Nove godine! Bivši gradonačelnik Niša Zoran Živković ponudio je organizuju dočeka Nove 2015. godine, ali gradonačelnik Perišić nije prihvatio i Nišlije su ostale bez besplatnog koncerta Bajage i instruktora na trgu.

Šta se sada promenilo?

Gradonačelnik Perišić zatečen u svojoj nesposobnosti organizacije i pod pritiskom velikog revolta gradjana, brzopleto je najavio „najveću žurku na balkanu“ za doček srpske Nove godine.

Priliku za dobar posao u ovoj situaciji videli su „tajanstveni prijatelјi grada“ koji su ponudili gradonačelniku slamku spasa i izrazili želju da finansiraju koncert Gorana Bregovića. Medjutim, gradonačelnik Zoran Perišić odbija da kaže ko su „tajanstveni prijatelj grada“ i kakav je tajni dogovor oko ovog „poklona“.

U javnom sektoru poklon predstavlja jedinicu mere za korupciju. Zarad malog marketinga i „vađenja“ za svoju nesposobnost da organizuje doček kalendarske Nove godine, gradonačelnik Perišić koji je već povezan sa sumnjivim radnjama oko nameštanja poslova u gradu, na ime ovog „poklona“ može da proneveri značajne gradske resurse. Sve to otvara jako ozbiljno pitanje: Koju vrste usluge su tražili tajanstveni davaoci poklona i koliko će „poklon“ koštati Nišlije?

Izgovori (drugi deo)

Ipak, pod novim pritiskom javnosti, gradonačelnik Perišić mora da otkrije ko finansira novogodišnji nastup i vađenje iz sopstvenih gluposti nalazi u tome da Bregović pred očima javnosti potpiše ugovor o donatorstu na osnovu koga će koncert održati iz čiste ljubavi prema gradu. Što bi se reklo za dž!

Iste večeri u Nišu je nastala anegdota: Došao Brega u Niš i video kako je uradjen tvrđavski „crveni“ most. Odmah je rešio da potpiše ugovor sa gradonačelnikom i da ovim ljudima svira džabe na sahrani. Naravno, nikom neće (ne sme) pasti na pamet da „tajni finansijeri“, čiji identitet ne sme da se otkrije, plaćaju uslugu u kešu.

Uzgred, da li Niš ima neku Upravu za kulturu, većnike, zašto oni od ove teme beže kao „đavo od krsta“? Novinari lutaju u magli za informacijama i šta je najstrašnije? Ako ovo prođe nerazotkriveno, sutra će Perišiću ili bilo kom gradonačelniku da padne na pamet da „prijatelji“ plaćaju unapred dogovorenu korupciju. I to još veću. I skuplju. Znamo mi da Bregović neće besplatno da nastupa, al’ nas boli što pokušavaju od nas da naprave idiote koje mogu stalno da lažu! Eto, tu je problem.

Dragan Ilić