Komunalno-policijski čas

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Mila Dimitrijević

IMG_20140117_205825_0Čekajući autobus ka Ledenoj steni, preksinoć sam slučajno svedočila kontroli komunalne policije. Kontrolori, u neuobičajeno velikom broju počeli su da zaustavljaju sve autobuse.

I to nije problem.

Problem je bio njihovo bahato ponašanje, način kontrole putnika, rečnik kojim su se obraćali građanima, pa sam izvadila sam telefon da napravim nekoliko fotografija.

Posle 2-3 minuta prišla sam bliže jednom od autobusa da bolje fotografišem, kada mi se obratio prvi put obratio Nenad Stanković, zamenik direktora Direkcije za javni prevoz i povikao da se sklonim, jer je zabranjeno slikanje.

Upitala sam zašto i podigla telefon da ga slikam, nakon čega me je  gurnuo. U tom trenutku pritrčao je komunalni policajac na čijoj pločici je pisalo Džonić 004, izvrnuo mi je levu ruku i oteo telefon.

Zatražila sam svoj telefon nazad, a gospodin Stanković je naredio tada komunalnom policajcu „sklanjaj je odavde“ i nastavio da viče na mene:

Ja sam zamenik Predsednika Skupštine Grada, poješću te za doručak!

CAM00306Komunalni policajac Džonić je nastavio da mi se unosi u lice. Zatražio mi je ličnu kartu, na šta sam odgovorila da ću je pokazati sa zadovoljstvom, ali uz prisustvo pripadnika MUP-a.

Ponovo sam mu zatražila da mi vrati telefon, ali je to odbio i odgovorio da će ga vratiti ukoliko mu dam ličnu kartu. Izvadila sam vozačku dozvolu i, pošto sam odbornik u GO Medijana, odborničku legitimaciju uz ponovnu molbu da mi vrati telefon. Zapisao mi je podatke, a zatim počeo da gleda fotografije i snimke koje sam napravila.

Na moje pitanje da li je svestan da bez sudskog naloga drži moj telefon i gleda moje slike i pozive, rekao mi je da kao odbornik treba da znam da on za to ima ovlašćenje.

Kada sam rekla da ću pozvati policiju, počeo je da mi govori da je bolje da zataškamo stvar, da će mi vratiti telefon, čak i da „neće pisati prijavu što kod sebe nisam imala ličnu kartu“.

2014-01-18_14.24.45Vratio mi je telefon, istog momenta sam pozvala policiju, patrola je došla nakon 10-15 minuta.

Policajci su uzeli izjavu Nenadu Stankoviću i komunalnom policajcu Džoniću, a mene obavestili da će nas o svemu izvestiti pismenim putem.

Kada sam pitala policajca kada to da očekujem, Nenad Stanković je ponovo bahato dobacio da „nema od toga ništa“.

Nakon odlaska patrole, pokušavali smo da obavestimo medije, stojeći i dalje na trgu. Kroz petnaest minuta, policijska patrola je ponovo došla, ovog puta nas opomenula da se sklonimo jer smo navodno provocirali.

Zaista ne razumem, zašto su ponovo zvali patrolu, niti na koji sam ih to način provocirala. To smo rekli i patroli policije znajući da je ceo centar grada pod video nadzorom i da se sve snima u PU Niš, pa se uvek može proveriti.

IMG_20140117_205833_0Ako ih je isprovociralo naše prisustvo, pitam da li URS ovako počinje kampanju? Da li su lokalni vlastodršci toliko sebi dali za pravo da misle da mogu građanima, kad požele, ograničavati slobodu kretanja?

Centar Niša mi je preksinoć ličio na opsadu jednog dela grada, u kome vlada komunalno-policijski čas, u kome je zabranjeno čak i stajanje na autobuskoj stanici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *