KONTRA BEOGRADU – Niže školarine

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Sara Gros

banovinaZa razliku od beogradskih fakulteta koji su najavili povećanje školarine za nekih 10 odsto, fakulteti Univerziteta u Nišu ne razmišljaju o povečanju troškova samofinansirajućih studenata vođeni time da oni mogu da odrede i milion dinara, ali čemu to kada nema ko da plati.

Svesni situacije u kojoj se nalaze porodice, pa i studentske, u istočnoj i južnoj Srbiji veći broj fakulteta u Nišu je odlučio da zaštiti studentski standard i novčanike njihovih roditelja.

Među fakultetima koji će ostaviti sadašnju školarinu nalazi se Mašinski fakultet, Prorodno-matematiški, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, a Filozofski fakultet je otišao i korak dalje pa je smanjio školarinu na nekim studijama. Inače, ovih dana fakulteti Univerziteta u Nišu moraće da dostave svoje predloge školarina za idući školsku godinu.

– Fakultet je odlučio da školarina na osnovnim studijama ostane kao i do sada 75.000 dinara, ali smo doneli odluku i da školarinu na master studijama sa 95 smanjimo na 85.000, a na doktorskim sa 130 na 110.000 dinara“, naglašava dekan ovog fakulteta profesor dr Goran Maksimović. „Na ovaj način želimo da zažtitimo studentski standard i ne izložimo ih prevelikim troškovaima. Osim toga, školarine mogu da se palte u više mesečnih rata, od šest do 12, pa tako izdatak roditelji lakše podnose“, kaže dekan dr Maksimović.

Zažtita studentskog standarda je na prvom mestu i rukovodstvu Mašinskog fakulteta u Nišu koji i u ovoj godini ostaje pri dosadašnjim školarinama koje nisu menjane već nekoliko godina. Na ovom fakultetu samofinansirajući studenti školarinu plaćaju od 45 do 60.000 dinara zavisi od smera. Ista je cena i za master studije dok doktorske koštaju 105.000 dinara.

– Svesni smo ekonomske situacije u ovom delu Srbije i položaja naših studenata“, kaže pofesor dr Vlastimir Nikolić, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. „Prava na studije imaju i deca realativno siromašnih porodica. Mi želimo da omogućimo i njima da studiraju na prestižnom fakultetu, da dobiju našu diplomu i da na kraju oni ostanu ovde.Uostalom, nije u redu ni da studentima koji su započeli studije na pola puta kažemo da je školarina sada veća i da oni ne mogu da nastave studije“, zaključuje dekan dr Nikolić.

Školarina na Mašinskom fakultetu nije menjena nekoliko godina unazad kao i na svim ostalim fakultetima Univerziteta u Nišu. Prema rečima dekana Prirodno-matematiškog fakulteta profesora dr Dragana Đorđevića je školarina ista od 2011.godine.

– Školarine nećemo menjati ni ove godine, a zadnja promena je bila 2011.godine. Samofinansirajući studenti na osnovnim akademskim studijama godinu će plaćati 75.000 dinara, toliko koštaju i master studije, dok je školarina za doktorske studije  96.000 dinara“, kaže dekan PMF-a dr Dragan Đorđević.

Samofinansirajući studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu ne moraju da brinu. Prema rečima dekana profesora dr Milovana Bratića ni na ovom fakultetu neće biti povećanje školarina.
„Ostaje ista kao i nekoliko godina unazad i za osnovne akademske studije iznosi 100.000 dinara, za master i strukovne studije je 110.000, a za doktorske 120.000 dinara“, navodi dr Milovan Bratić. „Školarine nismo menjali četiri pet godina, ali nije ni sada vreme da ih promenimo bez obzira što uplate iz Ministarstva prosvete za materjalne troškove fakulteta nisu redovne. Na nama je da zaštitimo standard studenta posebno sada kada je ekonomska situacija teška“, zaključuje dr Bratić.

Ukoliko pri starim školarinama ostanu i ostali fakulteti onda će ona na Fakultetu umetnosti iznositi 100.000, na Pravnom i Ekonomskom gakultetu 80.000, a na Elektronskom 89.000 dinara. Školarina na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu, ako ne bude promenjena, iznosiće od 70 do 90.000 dinara, zavisi od smera, na Fakultetu zaštite na radu školarina je 72, a na Učiteljskom fakultetu 60.000 dinara. Najnižu školarinu ima Tehnološki fakultet u Leskovcu i do sada je iznosila 44.000 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *