„Kosidba na Marovcu“ – sabor koji Srbina mora dozvati pameti

Zvanje najboljeg kosača na jubilarnoj petnaestoj „Kosidbi na Marovcu“ osvojio Dragan Ristić, drugo mesto pripalo Mićku Papoviću, a treće ranijem petostrukom pobedniku Rajku Ristoviću.

kosidba-1
Petnaesta jubilarna zavičajno-turistička manifestacija „Kosidba na Marovcu“ okupila je i ove godine nekoliko desetina najboljih kosača Gornje Jablanice. Njihovo okupljanje u Marovcu, najudaljenijem planinskom selu u opštini Medveđa, bilo je prilika i za svojevrsno narodno saborovanje  više stotina žitelja ovog kraja i njihovih potomaka razasutih po belo svetu.

Ovogodišnja kosidba bila je u znaku Marovčana. Za najboljeg kosača proglašen je Dragan Ristić, drugo mesto pripalo je Mićku Papoviću, a treće ranijem petostrukom pobedniku Rajku Ristoviću. Posle kosačkog takmičenja kraj crkve u Marovcu organizovana su takmičenja u nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, sečenju balvana  motornom testerom, mini-krosu, penjanju uz konopac i gađanju vazdušnom puškom.

kosidba-2
Kosačkom danu u Marovcu prethodilo je guslarsko veče  i narodno poselo uz učešće guslara iz Udruženja guslara i epskih pesnika „Gornja Jablanica“ iz Medveđe i njihovih gostiju iz Udruženja guslara „Ratko Pavlović Ćićko“ iz Niša.

– Prvi put smo bili zvanični gosti naših prjatelja iz Marovca i Udruženja „Gornja Jablanica“ i uverili se koliko se i ovom kosidbom,guslarskim i epskim veštinama neguje narodna tradicija i što u tome učestvuje veliki broj mladih ljudi.Meštani Marova i ljudi iz Turiastičke organizacije opštine Medveđa bili su više nego dobri domaćini, a utisak jedino kvari činjenica da s u Marovcu i drugim brdsk-planinskim selima Gornje Jablanice mnoga ognjišta ugašena,livade zapuštene i dvorišta zarasla u korov, kaže predsednik niškog Društva guslara „Ćićko“ Milosav Purić.

Najbolji u ovim nadmetanjima, a posebno najbolji kosači, dobili su nagrade organizatora – Turističke organizacije Opštine Medveđa, Zavičajnog udruženja „Kitka“ i Mesne zajednice Marovac. Do pred smiraj sunčanog dana teklo je narodno veselje.

M.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *