Kreni – Promeni: Niš je trebalo braniti i protestima, sudovi umesto Ustava Republike Srbije brane izbornu krađu

Nakon konačne odluke Višeg suda da se odbijaju prigovori opozicije, prvi su se oglasili iz pokreta „Kreni – promeni“ i istakli da je pored pravnog puta Niš trebalo braniti i građanskim protestima sa jasnim pravno utemeljenim zahtevima. Naglašavaju da su junski izbori bili najneregularniji, i da su uprkos tome građani Niša glasali za promenu, odnosno opoziciju.

Zajednička odluka ujedinjene opozicije ranije je bila da se protiv izborne krađe bore prvo pravnim sredstvima, a ne protestima. Pre najavljene zajedničke konferencije opozicije oglasili su se iz pokreta „Kreni – promeni“, ističući da su četiri opozicione liste imale veći broj glasova, ali je jasnim izbornim inžinjeringom, izraženim kroz prekrajanje zapisnika, kao i kroz postojanje manjinske fantomske liste vlast direktno prekrajala rezultate.

„Naivno je verovati u pravdu putem suda u okupiranoj državi. Pored pravnog puta Niš je trebalo braniti i građanskim protestima sa jasnim pravno utemeljenim zahtevima preduzetih odmah nakon izbora i pre letnjih odmora“ – navodi se u saopštenju Kreni – Promeni.

Dodaju da su pravni put i protesti sa jasnim zahtevom jedino ruku pod ruku davali rezultate protiv ovog režima. Kao primeri takve borbe izdvajaju odbranu reke Stare planine, odbranu parkova i zelenih površina, kao i stopiranje projekta Rio Tinta. Zaključuju da će nastaviti konsultacije sa ostalim opozicionim strankama u Nišu, kako bi zajedno dogovorili naredne korake.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *