Kultura na čekanju – Spajanje DKC-a i „Divljane“, radnici bez plata i radnog statusa u novoformiranoj ustanovi

Radnici Dečijeg kulturnog centra i Dečijeg odmarališta „Divljana“ zajedno su iskazali svoje nezadovoljstvo zbog formiranja, odnosno pokušaja formiranja, nove ustanove, koja je nastala spajanjem ove dve ustanove. Radnici su bez plata trenutno, ali i bez radnog statusa u novoformiranoj ustanovi. Takođe, Dečiji kulturni centar je ugašen, a radnici o tome nisu ni obavešteni.

Grad Niš, kao osnivač ove dve ustanove, pokušao je da kod Privrednog suda registruje novu ustanovu u oblasti obrazovanja. Sud je dva puta to odbijao, na kraju se došlo do rešenja da se ta ustanova registruje kao ustanova kulture, a to se radi kod Agencije za privredne registre.

Goran Ćirić, direktor „Divljane“, kaže da je javni beležnik odbio da overi ugovor o spajanju te dve ustanove, jer je zakonski neispravno. Prema rečima Ćirića, Grad je našao drugog beležnika koji je to učinio, ali takođe uz opasku da je to zakonski neispravno.

„Isforsirana je ta prijava kod APR-a. Ona je završena u roku od tri dana, a dva dana pred izbore, znači 30. maja je registrovana nova ustanova sa nepotpunom dokumentacijom. Verovatno uz obavezu da se zahtev naknadno dopuni. Nakon izbora smo koleginica i ja pod stalnim pritiskom da potpišemo retroaktivno ugovore o spajanju, što smo odbijali. I odbijamo da učestvujemo u nečemu što je zakonski neregularno“ –  rekao je Ćirić.

Zaposlene brine to što nova ustanova nema budžet, te oni ne mogu da dobijaju platu. A odluka o budžetu ustanove mora biti doneta na sednici Skupštine.

„Zadnji deo koji smo primili je prvi deo majske plate i do dana današnjeg ništa nismo primili, jer je neophodno potpisivanje ugovora da bismo primili platu. Ne vidim da je to rešenje zato što je nova ustanova Dečiji kulturno rekreativni centar nema budžet i ne znam šta toliko gori. Neće biti mogućnosti za novi budžet do formiranja gradske vlasti, da ljudi ostaju bez plate već dva meseca i da to ide u nedogled. Nećemo potpisati ovaj ugovor, zato što nije po hronološkom redu“ – kaže Sandra Petković iz Dečijeg kulturnog centra.

Njima nije jasno kako je nova ustanova registrovana u APR-u bez potpune dokumentacije. Ugovor o spajanju je inicijator statusne promene, kaže Petković, i dodaje da je prvo trebalo da se to potpiše, pa da se registruje ustanova.

Da je DKC ugašen, zaposleni su saznali kad im je iz Grada vraćen zahtev za plate

Marina Đošić iz finansijske službe DKC-a, ističe da im je jedanaest dana zadržavana plata, i da su razmišljali šta da urade, kao i da nikad nisu dobili papir da su ugašeni.

„Mi kao finansijska služba odgovorno tvrdimo da nikad nismo dobili papir da smo ugašeni, ni pravna služba, niti smo dobili papir da treba da pripremimo finansijsku dokumentaciju. Za spajanje ustanove trebalo je da uradimo popis, radnika i imovine, i sve ostalo što ide uz ugovore koje treba da potpišu jedan i drugi direktor“ – pojašnjava Đošić.

Dragana Đorđević, radnica „Divljane“ podseća da im je kasnilo devet plata i da radni staž nije bio povezan. To se izmenilo dolaskom Gorana Ćirića na mesto direktora. Problemi su ponovo došli dolaskom migranata u ovo odmaralište. Ona apeluje na gradonačelnicu i Grad Niš da ispune svoja obećanja – da radnici ne ostanu bez plata i da se Divljana renovira i vrati deci.

Radnici „Divljane“ i DKC-a nemaju ni ugovore o radu. Kažu da je istekao rok od tri do osam dana da budu odjavljeni iz starih firmi i da se prijave u novu firmu. U Dečijem kulturnom centru radi 35 ljudi, a u „Divljani“ njih 12.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *