LAF: Grad saopštio netačne podatke o finansiranju koncerta Gorana Bregovića!

Lokalni antikorupcijski forum Niš obaveštava javnost da gradski zvaničnici nisu saopštili tačne podatke o finansiranju dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru 13. januara 2015. godine na Trgu Kralja Milana, na kojem je svirao muzičar Goran Bregović i “Orkestar za svadbe i sahrane”. Doček Nove godine koštao je gradjane Niša oko 2,5 miliona dinara, a ne oko 1, 5 miliona dinara, kako je saopštavano medijima.

Goran-Bregovic
Grad Niš je za različite troškove tehničke produkcije Bregovićevog koncerta uplatio tri puta po 468.000 dinara privatnoj firmi „Megatron production“ doo Beograd, a Gradska opština Medijana je iz opštinskog budžeta platila još ukupno 1.046.000 dinara niškim firmama „Istok“ i „ADVL“, kao i MP „Tropiku“ iz Novih Banovaca, na ime ozvučenja, rasvete, honorara i vatrometa, navodi se u saopštenju LAF-a koji je potpisala koordinatorka Valentina Krstić.

Bregović i Perišić čestitaju Novu godinu
Bregović i Perišić čestitaju Novu godinu

U ugovoru je navedeno da Grad Niš ima još neke troškove, odnosno obavezu da za članove orkestra obezbedi 11 soba i lokalni transfer u Srbiji.

-Takodje, Grad Niš nije zaključio ugovor o donatorstvu sa Bregovićem, kako je saopštavano medijima, već je zaključio ugovor o saradnji sa privatnom firmom „Tetak“ sa Pala, u kojem nije naveden iznos doniranih sredstava, tako da je on i danas nepoznat. Ugovor su potpisali gradonačelnik Niša i Bregović, kao direktor firme “Tetak”. Ugovor je datiran na 14. januar, što je dan nakon pružanja usluge, odnosno Bregovićevog koncerta. Iz gradskog budžeta je sredinom ovog meseca plaćen i porez na dodatu vrednost od 49.179,20 dinara, nakon što je predhodno „izvršen obračun cene koštanja za izvodjačke honorare po Ugovoru o saradnji”, stoji u saopštenju.

laf slika
LAF: Grad izneo netačne podatke

LAF je ovakve podatke zatražio i pribavio po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja nakon ozbiljnog interesovanja dela javnosti i odbijanja gradskih zvaničnika da ih javno objave.

LAF je spreman da te podatke, kao i ugovor o saradnji izmedju Grada Niša i firme “Tetak” dostavi zainteresovanim sredstvima informisanja. Uskoro će ovakve i slične informacije ili dokumenta od javnog značaja biti objavljivani i na oficijelnoj veb stranici LAF-a, koja je u izradi.

Podsećamo da su gradonačelnik Niša i njegovi saradnici najpre saopštili da će Bregovićev koncert finansirati neimenovani „prijatelji“ i da on “neće koštati Grad ni dinar“. Pred sam doček naveli su da koncert poklanja sam Bregović, a da će Grad izdvojiti samo „oko 1,5 miliona dinara“ za „tehničko opremanje bine“ i platiti PDV na njegov donatorski nastup.

„Gradjanin“ je kontaktirao osobu za odnose sa javnošću gradonačelnika Niša čiji komentar na ovo saopštenje očekujemo u toku dana.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *