LAF: Gradonačelniku nije mesto na čelu tima za borbu protiv korupcije

Predstavnici Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš u gradskom Radnom timu za donošenje novog Lokalnog antikorupcijskog plana, koji su pre šest meseci podneli kolektivnu ostavku, pozvali su danas lokalnu vlast da hitno započne novi proces izrade ovakvog plana i izbora novog lokalnog antikorupcijskog tela.

Na konferenciji za novinare, njihovi predstavnici su podsetili da je proces donošenja ovakvog plana nakon njihove ostavke potpuno zamro, a da njegovo usvajanje kasni 15 meseci, ocenjujući da je za to odgovorna lokalna vlast, koja je blokirala proces svojom pasivnošću, inertnošću i opstrukcijom.

Oni su izneli deset preporuka za oživljavanje procesa donošenja LAP-a, među kojima je predlog da se sadašnji Radni tim hitno raspusti, a formira novi, čiji će sastav i rad biti u skladu sa Modelom LAP-a, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, što, po njihovoj oceni, do sada nije bio slučaj, kao i da na čelu tog tima više ne bude gradonačelnik Darko Bulatović.

Preporuke će biti dostavljene gradonačelniku Bulatoviću, predsedniku Skupštine grada Radetu Rajkoviću i Gradskom veću.

Bivša članica Radnog tima i koordinatorka LAF-a u ostavci Zorica Miladinović podsetila je da je Niš još 2011. godine bio jedan od samo nekoliko gradova u Srbiji koji je usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, u okviru projekta BIRODI-ja „Gradovi protiv korupcije“, a da je jedini je grad koji je taj plan u kontinuitetu primenjivao.

Niš je takođe jedini grad u Srbiji koji je, od 2013. godine, imao funkcionalni LAF, kao samostalno i nezavisno gradsko telo koje je realizovalo veliki broj mera iz tog Plana, predlagalo sistemska rešenja, bavilo se konkretnim korupcionaškim slučajevima ili pokretalo postupke pred nadležnim državnim organima.

Ove činjenice ušle su i u Model LAP-a, na osnovu kojeg svi gradovi i opštine u Srbiji treba da izrade svoje LAP-ove, a u kojem je Niš istaknut kao pozitivan primer, a „praksa i iskustvo LAF-a Niš“ navedeni kao obrazac za „izbor, organizaciju i rad“ svih budućih lokalnih antikorupcijskih tela u Srbiji. Od nekadašnjeg lidera u institucionalnoj borbi protiv korupcije Niš je, nažalost, sada postao luzer na tom planu, što je potpuno nedopustivo- ocenila je ona.

Vesna Crnogorac, bivša članica Radnog tima i članica LAF-a u ostavci, kazala je da prema dostupnim podacima, većina gradova i opština u Srbiji nije donela LAP-ove i formirala lokalna antikorupcijska tela.

– Veliki je problem što Model LAP-a ili bilo koji drugi akt uopšte ne predviđa sistemski monitoring procesa donošenja LAP-ova u Srbiji, kao ni formiranje lokalnih antikorupcijskih tela- kada nastaju glavni problemi. U Modelu je predviđeno da lokalne samouprave samo treba da popune izveštaj, koji traži nekakve statističke podatke, što svakako nije monitoring ovog izuzetno važnog procesa- rekla je ona.

Ona je dodala da je poseban problem što ne postoje bilo kakve mere protiv gradova i opština koje nisu usvojili LAP-ove, ili su njihovi planovi i antikorupcijska tela protivni Modelu LAP-a-

Prema Modelu LAP-a, svi gradovi i opštine u Srbiji trebalo je da usvoje lokalne antikorupcijske planove do 30. juna prošle godine.

Tim napustio i predstavnik NKD    

Na konferenciji za novinare, Danijel Dašić, predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju u Radnom timu, saopštio je da podnosi ostavku na članstvu u tom timu.

On je kazao da je ostao u Radnom timu kako bi „kontrolisao da li će nekompetentni i neodgovorni ljudi iz lokalne samouprave možda uraditi nešto ispod žita“, ali da je sada postalo sasvim jasno da je proces mrtav, a da tim ne funkcioniše.

Radni tim za donošenje LAP-a na početku je imao 19 članova. Ostavku je najpre podneo predstavnik medija, a sredinom marta ove godine i svih sedam članova Radnog tima koje je predložio LAF. Predstavnik Univerziteta od početka nije na bilo koji način učestvovao u radu, tako da nije jasno da li je on uopšte član tima.

U Radnom timu sada su ostali isključivo predstavnici lokalne samouprave i jedan predstavnik nevladine organizacije Protekta.

Z. Miladinović

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *