LAF podneo žalbu zbog neprihvatanja posmatrača u medijskoj komisiji

Lokalni antikorupcijski forum Niš podneo je žalbu zbog odbijanja Stručne komisije koja odlučuje o projektnom finansiranju medija u 2015. godini da u svoj sastav uvrsti građanskog posmatrača koga bi delegiralo ovo, samostalno i nezavisno gradsko telo. Medijska komisija je sastavljena od tri člana i trebalo bi “ ni po babu ni stričevima“ da preraspodeli privatnim medijima oko 58 miliona dinara.

laf
Članovi LAF-a

LAF je o odluci Stručne komisije obavestio i Savet za borbu protiv korupcije, Agenciju za borbu protiv korupcije, Ministarstvo kulture i informisanja i OEBS. Uprkos ovakvoj odluci, LAF će nastaviti pažljivo da prati rad Stručne komisije i ukazuje na eventualne propuste pri odlučivanju. Lokalni plan je jednoglasno usvojila Skupština grada Niša u junu 2011. godine.

LAF upozorava da je odluka komsije posebno problematična jer je protivna sadržini i duhu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije koji predviđa institut „gradjanskog posmatrača“ kao jednu od važnih antikorupcijskih mera. Odlukom o odbijanju predloga LAF-a Stručna komisija je takodje otvorila prostor za sumnju u koruptivno delovanje pri odlučivanju o dodeli sredstava medijima. Komisija je na taj način negirala i važnost kontrole budžetskih sredstava od strane gradjana koji kao poreski obveznici na to imaju pravo. Naročito iznenadjuje da su ovakvu odluku doneli novinari, kao isključivi članovi te komisije, koji bi po prirodi stvari morali da insistiraju na javnom interesu, transparentnosti i pravu gradjana da budu što bolje informisani o trošenju budžetskog novca. Obrazloženje komisije da je predlog LAF-a odbijen jer bi uključivanje gradjanskog posmatrača, kako je rečeno, prouzrokovalo odlaganje početka njenog rada i donošenja odluke o dodeli sredstava medijima, ne odgovara istini i predstavlja hipokriziju. LAF je podneo predlog pre početka rada Komisije, a gradjanski posmatrač ni na koji način ne ometa proces odlučivanja – saopštila je koordinatorka  LAF-a, Valentina Krstić.

Prema Lokalnom planu za borbu protiv korupcije, gradjanski posmatrač pored ostalog ima pravo prisustva sastancima “tela” gradskih institucija, učešća u diskusiji i iznošenja mišljenja, bez prava glasa pri odlučivanju.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *