LAF: Razrešite Stankovića hitno!

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) danas je pokrenuo inicijativu da Skupština grada Niša stavi van snage odluku kojom ne prihvata inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Nenada Stankovića sa funkcije zamenika predsednika Skupštine zbog sukoba interesa. Agencija podseća da je Stanković prekršio član 31. Zakona o Agenciji jer je nije obavestio da je u trenutku stupanja na javne funkcije odbornika i zamenika predsednika Skupštine grada obavljao i posao zamenika direktora gradske Direkcije za javni prevoz. Odluka Agencije kojom je to utvrdjeno postala je konačna u oktobru ove godine.

nstankovic
Nenad Stanković, zamenika predsednika Skupštine grada Niša

LAF smatra da je takva skupštinska odluka krajnje neprihvatljiva jer njome pored ostalog najviši gradski organ direktno promoviše nepoštovanje zakona, princip nekažnjivosti funkcionera i koruptivno ponašanje u javnom sektoru. Svaki funkcioner je obavezan da poštuje pravne norme, etičke standarde i javni interes, a da u svom odlučivanju i delovanju ne narušava ugled institucija, kao ni grada Niša. Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije je jedan od glavnih antikoruptivnih zakona, a Agencija jedan od najvažnijih državnih organa nadležnih za oblast borbe protiv korupcije.

-LAF je uputio dopise svim ovlašćenim predlagačima u kojima ih poziva da iniciraju da se u dnevni red sledeće sednice Skupštine grada, zakazane za 26. decembar, uvrsti Predlog odluke o stavljanju van snage skupštinske odluke da se se prihvati inicijativa Agencije da se Stanković razreši sa funkcije. Dopisi su upućeni gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću, Gradskom veću i svim odborničkim grupama u Skupštini grada. Mi ćemo uputiti predstavke skupštinskoj Komisiji za praćenje primene etičkog kodeksa zbog sumnje da je odbijanjem funkcionera Stankovića, kao i Skupštine grada Niša da poštuju mere i inicijative Agencije grubo prekršen Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave-saopštila je Valentina Krstić, koordinatorka LAF-a. Podsećamo da je Skupština grada na sednici održanoj 17. decembra ove godine donela odluku da ne prihvati inicijativu Agencije za razrešenje Stankovića sa funkcije zbog, kako je Agencija navela, nesumnjivo utvrdjenog sukoba interesa. Nakon donošenja ovakve skupštinske odluke, Agencija je još jednom zahtevala da Skupština grada postupi u skladu sa Zakonom o Agenciji i da izvrši izrečenu meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje Stankovića.

U svom reagovanju Agencija je upozorila da je njena mera obavezujuća, a da je odbijanjem da tu meru izvrši Skupština grada postupila neodgovorno i nesavesno.

gradjanin.rs