LAF traži da se vrate pare u budžet Niša od „funkcionerskog dodatka“

Ono što se dogodilo u Nišu sa takozvanim „funkcionerskim dodacima“ (njih 19) gde je gradska vlast samoinicijativno i protiv zakonski izglasala 2012. godine u Skupštini Niša da svi funkcioneri imaju mesečno 30 odsto veću platu, a Upravni inspektor naložio ovih dana da se ukine ta praksa, predstavlja ozekonjenu pljačku gradskog budžeta.

skupstina-sednica

U razgovoru sa Predragom Jelenkovićem, predsednikom administrativnog odbora grada Niša saznajemo da je inspektor naložio ukidanje odredbe u Pravilniku o platama, ali i da u samom rešenju ne postoji mera sankcije.

Na drugoj strani, Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) zatražio je danas da se sva nezakonita uvećanja plata koja su stalno zaposleni gradski funkcioneri primali u poslednje tri godine hitno vrate u budžet grada Niša. LAF smatra da bi samoinicijativno vraćanje nezakonitih uvećanja koje su ti funkcioneri primili „na ime vršenja funkcije“ predstavljalo moralni čin, te ih poziva da to učine bez odlaganja. LAF traži i da svi gradski organi, funkcioneri i službenici koji su odgovorni za ovakvo kršenje Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, na štetu gradskog bužeta i građana Niša, budu zakonski sankcionisani.

U samom rešenju ne piše koje su mere sankcija, ali ni odredba po kojoj bi proceduri novac trebalo da se vrati. To, verovatno, neki organ mora da pokrene. U celoj toj priči je čudno, kako je moguće da načelnik Uprave za finansije ne zna zakon jer ova uprava obračunava plate, i kako je moguće da isplaćuješ nešto što nije po zakonu, bez obzira na odredbu. U toj grupi ljudi nalaze se većnici, predstavnici komisija i skupštinskih tela i još neki. Ova odredba se odnosi samo za stalno zaposlene. Ja ne znam kolike su plate tim ljudima jer mi baratamo sa koeficijentima – rekao je Jelenković koji  je na ovu funkciju došao pre nekoliko meseci.

LAF dalje smatra da bi zakonsku odgovornost trebalo pre svega da snosi skupštinski Odbor za administrativna pitanja koji je doneo protivzakoniti Pravilnik o platama lica koja bira i postavlja Skupšina grada u gradskim organima i službama, kao i gradska Uprava za finansije, koja je nezakonito obračunavala i isplaćivala ta sredstva. Upravni inspektorat je predhodno konstatovao da su nezakonita uvećanja plata u tom procentu primali gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, devet članova Gradskog veća i osam predsednika stalnih radnih tela Skupštine grada.

laf slika
LAF: Valentina Krstić, prva s desna

LAF smatra da je krajnje neophodno da ukidanje protivtzakonitih odluka koje nanose štetu gradskom budžetu i građanima Niša, što se dogodilo u ovom slučaju, obavezno prati i vraćanje protivpravno stečenih sredstava koje su takve odluke omogućile. Takvo postupanje je nužno i opravdano ne samo iz pravnih, već i iz ekonomskih, socijalnih i moralnih razloga. Ono bi predstavljalo zaokret u poštovanju propisa od strane gradskih funkcionera, koje do sada za izvestan broj njih nije bilo imperativ, a javno bi promovisalo zakonitost i etičnost.

Projektovani niški budžet skoro je duplo manji od budžeta Novog Sada, kao grada približne veličine, a njegovo punjenje izuzetno je otežano, zbog čega Grad kasni sa izvršenjem pojedinih obaveza prema različitim kategorijama svojih građana. Grad Niš spada u najsiromašnije velike gradove u Srbiji, a pojedine njegove opštine su na listi deset najsiromašnijih lokalnih samouprava u zemlji. Nezaposlenost je veća od republičkog proseka, a prosečna plata je niža nego u republici. Ovakve činjenice predstavljaju dodatni argument da gradski funkcioneri koji su godinama primali nezakonita uvećanja na osnovne plate ne čekaju eventualne odluke nadležnih organa, tim pre što njihovo donošenje može potrajati, već da novac koji im ne pripada što hitnije vrate građanima Niša – saopštila je Valentina Krstić, koordinatorka LAF-a.

M.S.

3 Comments

  1. Da su političari obične lopurde nije nikakva vest i nije nikakvo čudo. Vest za Pulicera bi bila da je Nišu i Srbiji iskopan barem jedan pošten političar.

    1. Pa , i da iskopamo jednog poštenog političara ima da ga zatrpaju k*o baziliku ili ima da ga poseku /iseču/ !
      Dobra mi ova misao /poslovica, izreka, itt…/: „Ima ga zatrpaju k*o baziliku“ !!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *