Laf traži nadzor nad podelom gradskog novca za medije

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) zatražio je da se u sastav Stručne komisije koja odlučuje o projektnom finansiranju medija u 2015. godini uvrsti građanski posmatrač koga će delegirati ovo, samostalno i nezavisno gradsko telo.

laf

LAF je uputio ovakav zahtev samoj Stručnoj komisiji za ocenu projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2015. godini, kao i nadležnoj Upravi za kulturu i Gradskom veću. Zahtev je podnet nakon što je krajem prošle sedmice na zvaničnom sajtu grada Niša objavljena odluka o sastavu i nadležnostima ove komisije.

Predstavnik LAF-a bi u svojstvu građanskog posmatrača imao pravo da prisustvuje sastancima Komisije, ostvari uvid u sva dokumenta i iznosi mišljenje, a ne bi imao pravo glasa pri odlučivanju. U slučaju da primeti eventualnu nepravilnost gradjanski posmatrač bi mogao da obavesti javnost i pokreće postupke pred nadležnim organima.

LAF je u ovom zahtevu takođe zatražio da mu se omogući da obavlja monitoring izveštavanja medija koji su dobili sredstva na konkursu, koji bi obuhvatio praćenje finansijske realizacije projekata, poštovanje ugovornih obaveza, kao i način izveštavanja medija. Monitoring bi se obavljao po jasno utvrđenoj metodologiji i od strane stručno obučenog tima LAF-a.

Osnov za podnošenje ovakvih zahteva je Lokalni plan za borbu protiv korupcije, koji predviđa institut „građanskog posmatrača“, a sadrži i meru „antikorupcijski monitoring medija“.

Uključivanje građanskog posmatrača u rad Komisije bio bi doprinos transparentnom radu gradskih organa i tela, kao i medija, te odgovornom i kontrolisanom trošenju budžetskih sredstava. Gradjanski posmatrač bi pored ostalog mogao da doprinese umanjenju eventualne sumnje u koruptivno postupanje pri odlučivanju o dodeli sredstava za projektno finansiranje medija, koje su se već pojavile u javnosti nakon nedavnih, prvih konkursa ove vrste na republičkom nivou.

Lokalni antikorupcijski forum Niš

2 Comments

    1. Ako jeste osudjivana ili bila pod istragom …Znači da ima referencu i da je stručna za nadzor !!! Neka radi nadzor , ali uz nadzor !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *