LAF traži razrešenje direktorke biblioteke – Šuković: Dokazaću na sudu da su to neistine

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) zatražio je od ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da razreši direktorku Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu, Sonju Šuković jer „obavlja dužnost suprotno odredbama Zakona o kulturi“, navodi se u pismu koje je prosleđeno medijima. Sonja Šuković za „Građanin“ pak kaže da su napadi na nju jedna vrsta osvete jer je imenovana po starom zakonu, a to se navodi u mišljenju ministarstva koje je dobila.

Ulaz u Narodnu biblioteku „Stevan Sremac“ – foto: M.S.

LAF je, takođe, uputio dopise inspekciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i skupštinskoj Komisiji za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave, da u okviru svojih nadležnosti razmotre slučaj izbora Šuković na funkciju direktorke, te predizmu odgovarajuće mere.

Prema dostupnim podacima, direktorka Šuković ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije koji su predviđeni Zakonom o kulturi, Statutom Narodne biblioteke “Stevan Sremac“ i javnim konkursom za izbor direktora te ustanove.Ona je imenovana na funkciju direktorke Biblioteke od strane ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca 20. aprila 2015. godine, nakon što je Upravni odbor Biblioteke 21. januara iste godine predložio za tu funkciju, posle održanog javnog konkursa. Šuković je diplomirala 13. septembra 2013. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini, što znači da je u trenutku imenovanja na funkciju imala godinu i po dana radnog iskustva sa visokim obrazovanjem. Zakon o kulturi i Statut Narodne biblioteke „Stevan Sremac“, međutim, predviđaju da direktor može biti kandat koji „ima visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u struci“, što je uslov koji Šuković nije ispunjavala u trenutku imenovanja, a ne ispunjava ni danas, saopštava LAF.

Podsećamo da je Vrhovni kasacioni sud 3. novembra 2016. godine poništio presudu Apelacionog suda u Nišu i u obrazloženju naveo da se pod „radnim iskustvom“ podrazumeva samo iskustvo sa stepenom obrazovanja koji propisuju zakon, statut ustanove i javni konkurs, dodaju oni.

Sonja Šuković: Imenovana sam po starom Zakonu i sve su to neistine

Sonja Šuković, direktorka biblioteke kaže da je tražila i dobila mišljenje Ministarstva kulture o tome da li je njeno postavljenje zakonsko ili ne?

U mišljenju ministarstva sve jasno piše, a to je da sam imenovana po starom zakonu i da su to što pišu apsolutne neistine. Zato pripremam obimnu tužbu protiv onih koji mi kaljaju ugled, iako apsolutno poštujem zakon. Dugo sam ćutala, ali sada moram da iznesem stvari na čistinu jer ono što je najgore, iako svi koji napadaju imaju to mišljenje ministarstva, ali i dalje se na to ne obaziru. Zato ja sve te neopravdane napade vidim kao neku vrstu osvete – ističe Šuković.

Delovi mišljenja ministarstva:

Što se tiče navoda da je Vrhovni kasacioni sud u nedavnoj presudi zauzeo stav-mišljenje da se u „radno iskustvo u struci” računa samo period koji je neko proveo radeći sa traženom školskom spremom (u konkretnom slučaju visoka stručna sprema), a koji pojam („radno iskustvo u struci”) poznaje i novelirani Zakon o kulturi („Službeni glasnik RS”, broj 13/16), mišljenja smo da se na imenovanje direktora biblioteka odnose odredbe navedenog člana 17. Zakona bibliotečko-informacionoj delatnosti (inače poseban zakon u odnosu na Zakon o kulturi i kao takav ima prednost u primeni), koji koristi samo pojam – uslov „tri godine radnog iskustva u kulturi”, a ne i pojam – uslov „radno iskustvo u struci”. Uslov „pet godine radnog iskustva u struci” propisan je u članu 36. stav 1. Zakona o kulturi (u primeni od 21. marta 2016. godine), i on se striktno primenjuje u svim ostalim postupcima imenovanja direktora ustanova kulture, izuzev u postupcima imenovanja direktora bibliotaka, navodi se z zvaničnom mišljenju ministarstva.

Ko je sve konkurisao(iz dokumenta ministarstva)?

Na Javni konkurs za izbor kandidata za imenovanje direktora Biblioteke prijave je podnelo šest kandidata, i to: Saša Luković-Vasiljević, Vladan Cvetičanin, Sonja Šuković, Nebojša Vasić, Vesna Crnogorac i Velimir Kostov. Upravni odbor Biblioteke je, na Prvoj redovnoj sednici održanoj 16. januara 2015. godine, konstatovao da je svih šest prijava blagovremeno, da su prijave pet kandidata kompletne, a Zaključkom je odbacio prijavu kandidata Velimira Kostova kao nepotpunu iz razloga što imenovani kandidat nije dostavio potvrdu o radnom iskustvu u kulturi i što fotokopija radne knjižice nije overena kod nadležnog organa. Kandidat Vesna Crnogorac je 21. januara 2015. godine povukla svoj prijavu i odustala od daljeg učešća u ovom postupku. Upravni odbor Biblioteke je, na Drugoj redovnoj sednici održanoj 22. januara 2015. godine, obavio razgovor sa kandidatima Sašom Luković-Vasiljević, Sonjom Šuković i Nebojšom Vasićem, koji su izneli svoje programe rada Biblioteke u narednom četvorogodišnjem periodu. Kandidat Vladan Cvetičanin, iako uredno pozvan, odustao je od predstavljanja svog programa pred predsednikom i članovima Upravnog odbora Biblioteke. Nakon detaljnog razmatranja prispelih prijava i obavljenog razgovora sa kandidatima u nastavku ove sednice Upravni odbor Biblioteke je, u skladu s Poslovnikom o radu Upravnog odbora Biblioteke, tajnim glasanjem sa tri glasa za Sonju Šuković i dva glasa za Sašu Luković-Vasiljević, aktom broj: 01-85 od 22. januara 2013. godine, doneo Predlog kojim se Sonja Šuković, dosadašnji sekretar Biblioteke, predlaže za direktora Biblioteke.

M.S.

 

4 Comments

  1. Biblioteke u Srbiji su postale svratista. Koliko čujem afera oko lazne diplome V.D direktorke biblioteke u Cupriji bu se zataskava cak je na toj funkciji V.D vec cetiri godina. Kovin je tresla ista afera ali su stvari isterali na cistac. Lažnjaci su izvan zakona. mi smo u Nisu jos i dobro prošli.

  2. Biblioteke u Srbiji Su postale svratista. Kako se zavrsila afera sa laznim diplomama V.D direktorke u Cupriji i u Kovinu. Huka buka dza bu i nista. Niko ne odgovara ni za sta. Krsimo zakon i bas nas briga, lažnjaci su uvek jači od zakona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *