Lako do posla uz studije VTŠ Niš – otvorena „Samsung laboratorija“

Tim Laboratorije do sada je razvio 35 aplikacija za smart televizore, 30 za mobilne uređaje, a nekoliko hardversko-softverskih realizacija je nagrađeno, dok je svih 45 studenata, koji su bili članovi tima, danas zaposleno u struci.

Lako do posla uz studije VTŠ Niš - otvorena "Samsung laboratorija"

Kompletno renovirana Samsung laboratorija za razvijanje aplikacija (Apps Lab) otvorena je u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Nišu. U renoviranje i opremanje laboratorije kompanija Samsung uložila je više od 4.300.000 dinara, a studenti će sada moći da rade na najsavremenijoj opremi i uređajima, kreirajući korisne i kvalitetne aplikacije konkurentne na tržištu. Laboratorija sa najsavremenijom opremom je ranije izgledala ovako.

Na današnjem otvaranju prisustvovao je načelnik Nišavskog okruga, Aleksandar Cvetković koji je rekao da je prezadovoljan postignutim uspesima VTŠ-e. Dejan Blagojević, direktor škole je naveo da je “u ovakvim trenucima prava sreća biti direktor studentima koji nižu uspehe.

Samsung laboratorija za kreiranje aplikacija dugoročni je projekat saradnje Samsunga i Visoke tehničke škole, koji je pokrenut 2011. godine sa ciljem da se talentovanim studentima omogući primena moderne tehnologije u obrazovanju, kao i sticanje praktičnih iskustava kako bi lakše došli do posla u struci.

“Veliki broj studenata školovanje završi bez odgovarajućih digitalnih veština neophodnih za buduće poslove. Trećina evropskih kompanija ima potrebu za mladim ljudima sa ovim veštinama, a ipak je po istraživanjima oko 22 odsto mladih u Evropi nezaposleno“, rekao je Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung za SEAD region. „Kao kompanija koja je lider u oblasti tehnologije, možemo pomoći mladima da steknu te veštine i pripremimo ih za buduću profesionalnu karijeru. Nadam se da ovakvim projektima možemo samo da ih inspirišemo da se usavršavaju, što je dobro i za napredak industrije i društva u celini“.

Laboratorija je opremljena sa 12 radnih stanica, pametnom tablom, dva smart televizora i poslednjim modelima pametnih telefona iz Samsung S i Note serije, kao i tabletima, kamerama i gear uređajima kako bi studenti mogli da razvijaju nova softverska rešenja i rešavaju aktuelne programerske probleme.

„U prethodne četiri godine, tim profesora i studenata Visoke tehničke škole, je u okviru Samsung laboratorije razvio 35 aplikacija za smart televizore, 30 aplikacija za mobilne uređaje, a nekoliko hardversko-softverskih realizacija je nagrađeno. Treba naglasiti da je prva aplikacija u Srbiji za smart TV nastala u saradnji Visoke tehničke škole Niš i kompanije Samsung i da su je realizovali članovi našeg tima. Podatak da su naše aplikacije preuzete i instalirane na pametne uređaje više od 650.000 puta govori u prilog tome da naši studenti uspešno primenjuju stečena znanja i veštine u praktičnim projektima. Najznačajniji rezultat je svakako činjenica da svih 45 studenata, koji su bili članovi tima, danas rade u struci, a broj zainteresovanih studenata da budu deo tima iz godine u godinu postaje sve veći“, rekao je prof. dr Slavimir Stošović, koordinator Samsung laboratorije u Nišu.

Osim laboratorije u Nišu, prošle godine Samsung je otvorio i laboratoriju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Ovakva partnerstva kompanije Samsung sa obrazovnim institucijama imaju za cilj da unaprede kvalitet nastave i upotrebu savremenih tehnologija u svakodnevnoj nastavi kako bi mladi ljudi iskoristili svoj potencijal u novom digitalnom dobu. Osim laboratorija, kompanija Samsung otvorila je u Srbiji i četiri digitalne učionice, opremljene Samsung uređajima. Ovakve učionice otvorene su u 92 zemlje u svetu, a priliku da radi u Laboratorijama imalo je 17.000 studenata u više od 120 zemalja širom sveta.


Miloš Ristić: Robot za merenje ugljen – dioksida unapređen!

VTŠ Apps Tim je učestvovao na „Festivalu Nauke“ u Beogradu, gde je kao jedan od prezentera predstavio svoj prošlogodišnji projekat „VTŠ Explorer – auto robot za akviziciju podataka“ sa kojim je na šestoj IEEESTEC konferenciji osvojio ubedljivo prvo mesto. Posetioci su mogli da uživo isprobaju auto-robota, kao i da u komunikaciji sa članovima tima nauče nešto više o samom načinu funkcionisanja vozila i saznaju čime se VTŠ Apps Tim bavi. Miloš Ristić, jedan od koordinatora tima kaže da se ovaj robot koristi u ljudski nepristupačnim uslovima i može da se njima upravlja tablet uređajem.

Milos-Ristic
Miloš Ristić, jedan od koordinatora tima

Robot je unapređen od ranije tako što mu je na primer, stavljena jača litijum jonska baterija koja može da podrži kapacitete vozila. On samo izgleda kao auto, a na primer može proći kroz razne cevi i slično kako bi izmerio nivo ugljen dioksida, ugljen-monoksida i druge parametre vazduha. Normalno može da se koristi i u drugim uslovima gde ljudska noga ne može – objašnjava Ristić.


O kompaniji Samsung Electronics, Ltd.

Kompanija Samsung Electronics Ltd. inspiriše svet i oblikuje budućnost idejama i tehnologijama koje donose promene, redefinišući svet televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, kamera, digitalnih uređaja, štampača, medicinske opreme, mrežnih sistema i poluprovodnika. Takođe smo lideri u oblasti Internet of Things (IoT) putem naših inicijativa Digitalno zdravlje i Pametan dom, između ostalog. Zapošljavamo 307.000 u 84 države, uz godišnju prodaju od 196 milijardi USD. Da otkrijete više posetite naš zvanični sajt www.samsung.com/rs i naš zvanični blog na global.samsungtomorrow.com. Samsung nastoji da iskoristi svoju snagu u inovativnosti i tehnologiji kako doprineo stvaranju boljeg društva. Kroz programe društvene odgovornosti kao što su Digitalne učionice i Digitalne Akademije, bavimo se izazovima u oblastima obrazovanja i zapošljavanja širom Evrope, prilagođavajući programe potrebama lokalnih tržišta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *